Издвајамо Регион

ДОДИК: Кад би Бакир кренуо из Сарајева на Бањалуку, стигао би до Зенице!

Фото: Јутјуб

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Република Српска помоћи некадашњем командату Војске Републике Српске Ратку Младићу да у жалбеном поступку докаже своју невиност.

“Настојаћемо да уложимо додатне напоре да прикупимо податке који му могу помоћи. Има нашу подршку”, рекао је Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за београдски “Курир” нагласио да ће, уместо суда, историја дати коначни одговор ко је заправо генерал Ратко Младић, за којег је резервисано место хероја.

Председник Српске је истакао да је недопустиво да су у Хагу осуђени само Срби, док за српске жртве уопште нема правде.

“Република Српска и њена јавност су рекле шта мисле о тој пресуди, о карактеру и начину на који се у Хашком трибуналу суди само Србима и српском руководству за колективну, односно командну одговорност. Са друге стране, за Бошњаке и Хрвате и њихове злочине над Србима нема ни индивидуалне одговорности. Република Српска ће се у овом тренутку држати јединствено”, поручио је Додик.

Он је рекао да “не види да је било имало напора међународне јавности да се бројни злочини над Србима казне”. “То је кључна ствар и тема сада након пресуде Младићу. Хаг није место правде”, констатовао је Додик.

Одговарајући на питање може ли БиХ да искористи пресуду Младићу и покрене ревизију тужбе против Србије за геноцид Додик је рекао да нема елемената за то.

“Та прича је само пусти сан и претња која нема никаквог смисла. Србија је довољно правно, политички и државно моћна да не мора да се осврће на овакве претње”, сматра Додик.

Према његовим речима, за обнављање тужбе је потребна одлука на нивоу БиХ, а што се тиче Републике Српске те одлуке нема.

„То је тема која служи потребама сарајевске политике да држи пажњу нације. Србија није кривац, она је већ сувише била кажњена санкцијама које су јој биле неправедно уведене. Огромну смо штету преживели због тога… сада већ знамо да су и Маркале неправедно послужиле као основ за увођење санкција Србији”, рекао је он.

У вези пријетњама смрћу, које су му упућене из Федерације БиХ након изрицања пресуде Младићу уз поруку да “Србе треба истријебити”, Додик је рекао да увек када буде неки такав догађај који поларизује читаву јавност стигну претње.

„Тако се дешава у континуитету. На надлежним органима је да се баве тим питањем. Ја немам ни намеру ни жељу да се бавим тим. Моје је да се бавим својим послом. Наравно, нисам ни глуп ни луд да не мислим да постоје одређени кругови у БиХ који би се на овакав начин обрачунавали са људима”, рекао је он.

Коментаришући Изетбеговићеве речи да је за целовитост БиХ спреман да оде до краја, укључујући и рат, Додик је рекао да би “ако би кренуо из Сарајева према Бањалуци могао да дође до Зенице”.

Коментаришући тврдње ратног команданта Армије БиХ Насера Орића да несметано улази у Србију, иако је на потерници због злочина над Србима, Додик је рекао да мисли да Орић лаже.

„Орић има патолошку потребу да понизи Србију и српске државне структуре. Он је један обични сплеткарош који има на уму само да се обрачунава са свим што је српско. Мислим да он не сме ни да приђе граници Србије. Нема ни једног сведока за то. Сад се он подсмиева овој причи”, рекао је Додик.

 

Срна