Издвајамо Свет

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА: Руски Су-30 пресрео амерички авион изнад Црног мора

Сухој 30 (Фото: Јутјуб)

Посада америчког патролног противподморничког авиона P-8A Poseidon није реаговала на сигнале које јој је упутио ловац Су-30. Деловање руских пилота окарактерисано је као професионално и неопходно у заштити ваздушних граница земље.

Према изјави коју је командант 4-те армије Ратног ваздухопловства  и Противваздушне одбране РФ генерал-лајтнант Виктор Севостјанов дао листу „Красная звезда“ после идентификације ваздушног објекта као шпијунског авиона посада руског ваздухоплова приближила се на безбедно растојање од америчке летелице P-8A Poseidon.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Пилот руског Су-30 сигнализирао је страном ваздухоплову неопходну промену курса због приближавања државној граници Руске Федерације у ваздушном простору. Посада америчког извиђачког авиона се на то није обазирала, и није променила курс,  већ је наставила да се убрзано приближава граници. Тек после тога посада руског ловца извршила је маневар», рекао је Виктор Севостјанов.

Маневрисање авиона одвијало се свега десет километара од руске државне границе.

„Посада ловца дежурних средстава ПВО Јужног војног округа дејствовала је професионално. Реч је о уобичајеној пракси упозорења о нарушавању ваздушних граница. Наши пилоти помогли су америчким колегама да избегну међународни скандал до кога би дошло нарушавањем државних граница Русије, истакао је генерал-лајтнант.

Након што је Poseidon променио курс руски пресретач безбедно се вратио у своју ваздухопловну базу.

Од почетка ове године ловци 4-те ваздушне армије Јужног војног округа узлетали су преко сто пута како би пресрели шпијунске авионе и америчке беспилотне летелице. Иначе, извиђањем дуж руских граница баве се дронови Global Hawk и самолеты RS-135 и P-8А Poseidon, а фокусирани су на промене у групацији оружаних снага на југу Русије и надгледање изградње Кримског моста.

Подсећања ради Пентагон је јуче оптужио Русију за небезбедно пресретање авиона Америчког ратног ваздухопловства изнад Црног мора.

Пресретање је било небезбедно, јер је руски авион пролетео испред америчког с лева на десно под пуним форсажом, што је изазвало насилне турбуленције код америчке летелице, тврди портпаролка Пентагона, потпуковник Мишел Балданза, истичући да је руски ловац пришао на 15 метара од „Посејдона“. По мишљењу америчког ратног ваздухопловства пресретање је трајало 24 минута.

 

 

Извор: rs.rbth.com