Србија

ДСС: Не лажите народ, у документима јасно пише – Србија у ЕУ једино без Косова

Председник Србије Александар Вучић је изјавом да „ЕУ неће дозволити да Србија постане пуноправна чланица Уније без правно обавезујућег документа на крају процеса нормализације односа са Приштином“ само рекао оно што је одавно познато и уписано у званичне документе, а што је до сада избегавао да помиње.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ПОТПИСИВАЊЕ ПРАВНО ОБАВЕЗУЈУЋЕГ СПОРАЗУМА СА КОСОВОМ УПИСАНО У ДОКУМЕНТЕ ЕУ

Још 2014. године утврђени су позиција ЕУ о приступним преговорима са Србијом и услови пријема Србије у ЕУ. У Преговарачким оквиру ЕУ за Србију пише, а Србија је прихватила:

„Континуирано ангажовање Србије, у складу са условима Процеса стабилизације и придруживања, у циљу видљивог и одрживог унапређења односа са Косовом. Овај процес ће обезбедити да обе стране могу да наставе својим европским путем, избегавајући да једна другу блокирају у овим напорима, и треба постепено, до краја приступних преговора са Србијом, да доведе до свеобухватне нормализације односа између Србије и Косова, у форми правно обавезујућег споразума у намери да ће обе стране бити у стању да у потпуности остварују своја права и испуњавају своје обавезе.“

Такође, Европска унија поставила је и услов да „Србија мора да прихвати резултате било којих других приступних преговора онакве какви јесу у моменту њеног приступања“, што је посебно опасно када се узме у обзир да је 2016. године ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању Косова и ЕУ.

Јасно је да је Демократска странка Србије била у праву када је упозоравала да је прихватање сецесије Косова услов за улазак Србије у ЕУ. Зато, позивамо све политичке актере и медије на отварање јавне расправе о „европском путу Србије“ како би грађани Србије сазнали све услове и уцене за улазак у ЕУ.

ВЛАДА ДА РЕАГУЈЕ ЗБОГ КОМЕНТАРИСАЊА СУДСКИХ ПРЕСУДА ОД СТРАНЕ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА И АМБАСАДОРА САД

Влада Србије је дужна да на одлучан начин реагује на недопустиве изјаве Стејт департмента и америчког амбасадора Кајла Скота поводом пресуда изречених оптуженима за паљење америчке амбасаде САД 2008. године.

Коментарисање неправоснажних судских пресуда и рада судова од стране страних влада и дипломатских представника представља најгрубље мешање у унутрашње ствари суверене државе и реакција Владе Србије је преко потребна.

Демократска странка Србије подсећа на извршене ратне злочине током агресије на СР Југославију 1999. године и чињеницу да нико није сносио одговорност због убиства хиљада цивила и војника и разарања инфраструктуре, индустријских и цивилних објеката које је извршио НАТО. Последице од коришћења бомби са осиромашеним уранијом становништво у Србији осећа и данас, а да ни за то нико није одговорао. Подсећамо и да су САД међу првима признале једнострану проглашену независност Косова чиме су брутално прекршени међународно право и Устав Србије.

 

Извор: Srbin.info