Издвајамо Свет

ЕРДОГАН ЗАДАЈЕ ТЕЖАК УДАРАЦ САД: Турска одбацује долар и убрзано гомила резерве злата НЕШТО ОЧЕКУЈУ

Путин и Ердоган (фото:ЈуТјуб)

Централна банка Турске је брзо повећавала куповину злата у току протеклих месеци, због неповерења у Међународне монетарне фондове.“

По извештајима, инвестиције у злато су досегле врх пошто су министарски ресори одбили да сарађују са ММФ који контролишу Ротшилдови.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турска централна банка је купила скоро 30,4 злата ове године. Овај пораст у куповини је наводно изазван државним мерама циљаним ка диверсификацији међународних резерви услед растућих тензија између Турске и њихових традиционалних западних савезника, САД и Европе.

Пре годину дана је председник Реџеп Тајип Ердоган апеловао на турску јавност да уштеђевину држи у злату и да избегава амерички долар, тражећи од централне банке да подржи ту политику.

Истовремено је курс валуте турске лире опао за 15 одсто од почетка октобра. Овај пад неизбежно чини државну валуту све више непривлачном као вид уштеђевине.

Већина тржишних валута у транзиту је била под притиском али је неспоразум Турске и САД после неуспешног пуча, појачан рестрикцијама за путовање и визе, појачао тржишне шпекулације.

У међувремену, глобална тражња за златом наставља да опада. Она је опала за 9% до 915 метричких тона у трећем кварталу ове године, што је рекордно ниско још од 2009. године. Пад је наводно проузрокован поремећајима у индустрији накита и нижим приливима у фондове .

Оно што посебно привлачи пажњу је и споразум Турске са Кином и Русијом да међусобна потраживања врше ван зоне долара. Врло је вероватно да ово Америка неће толерисати те да ће се ускоро Ердоган наћи на новим искушењима.

Аналитичари оцењују да је дефинитиван разлаз Ердогана са САД изазвао неуспео пуч у режији тајних служби САД. Такође поуздано се зна зна да су Ердоганов живот сачувале руске тајне службе које су му јавиле за припреме пуча.

 

Извор: Wебтрибуне.рс