Србија

ЕУ УДАР НА СРБИЈУ! ОДМАХ ЗАУСТАВИТИ ГРАДЊУ ПРУГЕ БЕОГРАД-БУДИМПЕШТА: Није у складу са законима Уније!

Фото: Pixabay.com

Европска комисија и даље процењује да ли је пројекат изградње брзе железничке пруге између Београда и Будимпеште у складу са законима Европске уније, изјавила је данас портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разматрање усклађеност овог пројекта са ЕУ правилима је у току, рекла је Коцијанчићева.

Пројекат модернизације железнице договорен између Мађарске, Србије и Кине 2013. године већ дуже време налази се под истрагом Европске комисије због могућности нарушавања правила ЕУ о конкурентности.

Пројекат изградње модерне железничке пруге који би путовање између Београда и Будимпеште скратио са 8 на 3 сата узет је као пример кинеских инвестиција у оквиру сарадње Пекинга са 16 централно и источно европских земља.

Питање које су новинари у Бриселу поставили јесте да ли међу тим пословима постоје они који су у сукобу са законима ЕУ и утврђеним односима ЕУ-Кина.

– Формат 16+1 надопуњава односе које имају ЕУ и Кина. ЕУ није део тог формата, али учествује као посматрач – изјавила је Коцијанчић.

Она је додала да је улога Европске комисије и Европске службе за спољне послове да „подрже земље чланице које припадају том формату“, као и да „помогне усклађивању активности са усаглашеним односима ЕУ-Кина“.

Из ЕУ су у више наврата у последњих годину дана изјављивали да се железнички пројекат модернизације 350 км пруге између Будимпеште и Београда за који је кинеска Експорт-импорт банка обезбедила 2, 4 милијарде евра налази „под истрагом“ због могућности кршења ЕУ закона о конкурентности када је реч о јавним тендерима за велике транспортне пројекте.

У Бриселу су наглашавали да су у контакту са националним властима држава које се налазе у оквиру пројекта.

Познаваоци европских закона кажу да је основни фокус истраге Европске комисије на Мађарској, која као земља чланица у потпуности подлеже строгим европским законима о конкурентности.

Истовремено, Србија, као кандидат за чланство, није у пуној обавези када је ЕУ законодавство у питању.

У случају да се докаже кршење ЕУ закона о јавним тендерима казне могу бити новчане и процедуре за прекид активности које нарушавају ЕУ законодавство. Једна од последица такве одлуке ЕУ може бити и нарушавање односа између Брисела и Пекинга.

Изградња брзе железничке пруге између Београда и Будимпеште за Кину представља део пројекта повезивања луке Пиреј са остатком Европе, а у циљу ефикаснијег транспорта кинеског извоза.

Истовремено, деоница брзе пруге између Београда и Будимпеште требало би да послужи као пример да кинеске компаније могу да граде у складу са највишим ЕУ стандардима.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug