Србија

ЖИВОЈИН МИШИЋ О ХРВАТИМА! Ех, да га је краљ Александар послушао

ИЗВЕШТАЈ ВОЈВОДЕ ЖИВОЈИНА МИШИЋА Њ.К.В. АЛЕКСАНДРУ О ХРВАТИМА:

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… Сви они мисле једно, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш, ствар је пропала… Ништа се неће моћи учинити. Tо нису људи на чију се реч можеш ослонити.

ПАПА ФРАЊА ЗАПАЊИО ВЕРНИКЕ: Не постоји рај, чистилиште, и пакао… ВАТИКАН СЕ ТРЕСЕ, КАРДИНАЛИ ПОБЕСНЕЛИ…

Ја сам начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нек ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно економско подизање, далеко од свих политичких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити и дати им њихову државу.“

(На питање Регента како одредити нове границе, Мишић предлаже да то буду обичаји, историја, традиција, најзад и опредељење народа. На примедбу Александра да би то Хрвате гурнуло у наручје Италијанима, Мишић одговара).

„Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити… То су људи сви одреда прозирни као чаша: незајажљиви и у толикој мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи.

… Не заборавите Височанство, моје речи. Ако овако не поступите, сигуран сам да ћете се љуто кајати.“

 

Извор: Čojstvo