Србија

ЗАЛУТАЛИ ДРОН СЛУЧАЈНО ОТКРИО: На граници са Србијом снимљена права катастрофа! (Видео)

Румунска влада обећала је да ће се обрачунати са илегалном сечом након што је откривена огромна “рупа” у заштићеној шуми.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неименована особа случајно је снимила дроном драматични снимак у Националном парку Семеник-Кел Карасулуи, на граници са Србијом, на коме се види да недостаје око 50 хектара шуме на врху планине.

РУСКИ ТАЈНИ ИЗВЕШТАЈ ОТКРИВА: Ево колико је НАТО авиона оборено изнад Србије и зашто се крије

Семеник има једну од највећих нетакнутих шума у Европи и летос је укључен у Унескову листу Светске културне баштине.

Корнелиу Стурза, из еколошке групе ГЕА Нера, изјавио је да је главни проблем неуспех надлежног министарства да осмисли план којим би се спречила нелегална сеча у парку.

Тражили смо од Министарства за околину да реши ово још пре 13 година, казао је Стурза.

Служба шумских чувара Тимисоара је навела да има овлашћење само да поправља штету узроковану сечом, углавном кроз сађење и култивисање младица, али не и да зауставља незакониту сечу шуме.

Активисти и румунска опозиција месецима траже од владе хитну акцију у вези са парком Семеник, позивајући се на извештаје локалних шетача и страних туриста о уништавању дрвећа.

Илегална сеча шуме је раширена у Румунији. Прошле године било је 26 пријава дневно у просеку, наводи организација “Гринпис Румунија”, што је државу коштало 10,4 милиона долара.

Грађани су веома активни у пријављивању штете, са чак 42 одсто удела у свим извештајима у 2016.

Ове године шумска служба Тимисоара је запленила количину илегално посеченог дрвећа еквивалентну 85 пуних камиона, у вредности од око 252.000 долара.

Румунско Министарство за околину је у овонедељном саопштењу рекло да је на Националном парку да осмисли план и преда га влади на одобрење. Министарство се сложило да додели тим истражитеља.

Извор: Kurir.rs/BBC