Издвајамо Русија

ЗАПАД ЗАНЕМЕО: Због нове ракете руски МиГ-35 остаје ван домета свих постојећих ПВО система (ВИДЕО)

МиГ-35 (Фото: Јутјуб)

Најновији руски борбени авион генерације 4++ ће ускоро моћи да уништава циљеве налазећи се на безбедном растојању од одбрамбеног система непријатеља.

МиГ-35 ће ускоро бити опремљен новим типом ракете која је у стању да елиминише циљеве држећи се ван домашаја противваздушне одбране, а тако ће и руски ловци бити безбеднији у бици.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекла представница корпорације МиГ Анастасија Кравченко, ракета је већ прошла одређене тестове.

По чему су ове ракете посебне?

„Русија тренутно разрађује нове крстареће ракете великог домета ваздух-ваздух и ваздух-земља за ловачке авионе“, рекао је извор из војно-индустријског сектора за Russia Beyond. Он је истакао да ће ракете моћи да делују у радијусу од 200 км, док је домет најнапреднијег америчког система ПВО (Патриот) 180 км.

Први модели ове ракете за авијацију ратне морнарице су већ одобрени и започета је њихова производња. То су ракете X-35AT и X-31. „Ракете су намењене за МиГ-35К, авионе које ће носити „Адмирал Кузњецов“ или „Шторм“ (који може постати највећи на свету носач авиона). Ове ракете могу да гађају циљеве изнад површине воде и у обалским зонама“, објаснио је извор за Russia Beyond.

Такође се ради на копненој верзији ових ракета за Ваздушно-космичке снаге РФ. „Засад се не говори о неким специфичним моделима за авионе, али чим постоје X-101 ракете са дометом од 4 000 км за стратешке бомбардере, могла би да се направи и верзија за тактичку авијацију“, додаје извор.

Шта је МиГ-35?

МиГ-35 је модернизовани ловац МиГ-29. Он може да примени читав спектар постојећег и перспективног оружја, укључујући и ласерско. Пројектован је за вођење интензивних борби, под притиском непријатељских ловаца и средстава противваздушне одбране.

Све је то постигнуто захваљујући новом систему опреме, оптичко-радарској станици и знатно сниженој уочљивости од стране непријатељских радара.

У једном борбеном лету МиГ-35 може да носи 6,5 тона муниције. Захваљујући новим технологијама авион може да прати од 10 до 30 ваздушних циљева, с тим што истовремено може да нападне шест циљева у радијусу од 130 км. Свеједно је да ли се ти циљеви налазе у ваздуху или на копну.

Који су његови главни страни ривали?

„Руски авион је делимично прављен по истој концепцији као и амерички ловац-бомбардер F-18 (основни модел ратног ваздухопловства САД). И један и други имају феноменалну аеродинамику и маневарске могућности. Међутим, мотор руског модела МиГ-35 нема довољно јаку вучу да и по том параметру претекне ’Европљане’ и њихове моделе Rafale и Eurofighter Typhoon”, истакао је Павел Булат, руководилац међународне лабораторије „Механика и енергетски системи“ на Универзитету информационих технологија.

Експерт сматра да се руски авион може носити у ваздуху чак и са америчким ловцима пете генерације.

„F-35 Lightning II је као нилски коњ са маневарским могућностима јуришног авиона, тако да у борби против њега МиГ-35 има предност у сваком погледу“, нагласио је Булат.

 

 

Извор: rs.rbth.com