Регион Свет Србија

Запад покреће нешто МНОГО ВЕЋЕ: Сви крећу на Србију, ствара се ПАКАО на Балкану

Фото: Јутјуб

Балканско буре барута поново је уздрмано варницама које је створио члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић својим скорашњим изјавама.

Изетбеговић је рекао да се нада да ће БиХ признати независност лажне државе Косово као и да је то требало одавно да уради.

Изјава Бакира Изетбеговића, да иронија буде већа, има веће последице по интересе Бошњака у БиХ јер директно крши Дејтонски споразум и устав те земље заснован на истом. Наиме, у БиХ се не могу донети никакве одлуке на државном нивоу без консензуса сва три члана представништва, а тешко да ће ико икада, из Републике Српске, пристати на тако нешто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поставља се питање зашто би се Бакир – ваљда је толико свестан и зна, да без пристанка Срба, признање такозваног Косова није могуће – истрчао са таквим изјавама, осим ако нема одређену залеђину или ипак, једноставно провоцира.

Уколико је у питању ово друго, то не би био први случај политичког дилетантизма Бакира Изетбеговића и авантуристичких изјава бошњачких представника у БиХ.

Седница Савета за националну безбедност

Према речима председника Србије, Александра Вучића, ове изјаве нису нимало наивне и безначајне, а имаће далекосежне политичке и правне последице. О озбиљности ситуације сведочи и то што је, за данас, сазвана седница Савета за националну безбедност. Забринутост за безбедност, не само Србије, већ читавог региона, изражена је у речима министра одбране Александра Вулина.

– Ми Србију чувамо и мирном и стабилном. Сваки наш грађанин може да буде потпуно сигуран у органе своје државе, у свог председника, надлежне службе и министарства да ће сачувати његов свакодневни начин живота и да ћемо сачувати мир и стабилност у нашој земљи. Али, ми не живимо сами. Читав регион је доведен у питање – оценио је Вулин.

Угљанин – претходница

Да ствар буде гора по Србију, претходница Бакирових провокација била је недавна акција председника Бошњачког националног већа, Сулејмана Угљанина.

Угљанин се позвао на референдум из 1991. године којим су се грађани Санџака наводно изјаснили за пуну политичку и територијалну аутономију са правом прикључења некој од суверених република.

– Србија и ЕУ да заједно утврде датум за расписивање избора за органе Санџака – рекао је Угљанин, тражећи успостављање нових власти у оквиру Санџака као аутономне покрајине.

Сулејман Угљанин је отишао толико далеко, да је позвао ЕУ да реагује и услови Србију признавањем резултата овог гласања у оквиру приступних преговора и отварања поглавља 23. и 24. На овај начин покушао је интернационализује питање Рашке области.

Изгледа да угрожености Бошњака нема краја и само их растурање Србије може учинити безбедним, ништа мање. Међутим, опште је познато да се Угљанин сетио свог народа тек кад је „зглајзнуо“ са власти и изгубио одређене личне бенефите.

Случајност или не, последњи потези Изетбеговића и Угљанина делују као координисане акције, а искуство нас учи да се овде мало шта догађа случајно.

Ко стоји иза Бакира и Сулејмана

За портал СрбијаДанас.цом говори бивши обавештајац Службе државне безбедности Божо Спасић који тврди да се сада покрећу сви сателити страних утицаја и почињу заједнички политички притисак на Србију.

– Већ наредног дана, након изјаве Бакир Изетбеговића, јавио се хрватски премијер Андреј Пленковић који је изјавио да је статус хрватске мањине у Србији за њега приоритет, мада је тај статус решен по најбољем моделу у Европи – каже Спасић.

Наш саговорник каже да је безбедност свакако уздрмана јер се врши дестабилизација система у нашој земљи.

– Иза Угљанина и Изетбеговића стоје обавештајне службе страних, односно квазидржавни апарати земаља које желе да дестабилизују Србију. То може бити амерички амбасадор у Сарајеву или неки други представник државе која има утицај, попут Турске чије институције, или један део њих, подржавају Изетбеговића. Ту могу бити умешане и друге муслиманске земље којима је интерес да се тај простор тзв. Зелене трансверзале, где живе муслимани, задржи у сталној тензији. Тако се омогућава утицај управо ових земаља – рекао је Спасић.

Међутим, Спасић каже да ту има и других утицаја.

– Иза Угљанина стоје и тајкуни са простора Новог Пазара и Сјенице који сада покушавају да задрже оно што су стекли, на ко зна који начин, али и да остваре политички утицај. Ту су доста уплетени и економски интереси – тврди Спасић.

Наш саговорник закључује да је Угљанин пион под утицајем Изетбеговића који служи да дестабилизује Србију кад год је то у интересу политичара из Сарајева.

Извор: Srbija Danas/D. Novaković