Србија

ЗАШТО СЕ СПРОВОДИ БРУТАЛНА МЕДИЈСКА ХАЈКА да деца приме ММР вакцине

Фото: Pixabay.com

Последњих дана сведоци смо бруталне медијске хајке, којом се неутемељено шири паника како ће деца у Србији почети масовно да умиру од малих богиња, заушки и рубеола уколико што пре не приме ММР вакцину.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уместо да се отвори стручна дебата у којој бројни домаћи лекари неће бити санкционисани ако изнесу аргументе против примене увозних вакцина и уместо да се и политичке партије укључе у расправу због чега увозимо, а не производимо домаће и безбедне вакцине, медији у Србији (чини се новчано „подмазани) настављају хајку о обавезном вакцинисању. У њој највише предњачи дневни лист „Блиц“.

МОК У ЖЕЉИ ДА ПОНИЗИ РУСИЈУ ДОНОСИ СКАНДАЛОЗНУ ОДЛУКУ: Забрањена руска химна?

Невероватно је да медији простор дају искључиво поборницима вакцине, али не и онима који им се противе или родитељима деце оболеле од аутизма. Дакле, друга страна не сме да се чује.

Иако постоје јасни докази, па чак и судске пресуде у којима је потврђена веза између вакцинације деце вакцином ММР (против малих богиња, заушки и рубеола) и обољевања од аутизма, надлежне институције и лекари који су задужени за спровођење обавезне имунизације у нашој земљи о томе упорно ћуте.

– Много су веће шансе да вакцинисано дете оболи од аутизма, него да се невакцинисано дете зарази малим богињама, заушкама или рубеолама – рекао је еминентни вирусолог и имунолог Тодор Јовановић.

Велики број еврпских земаља, Енглеска, Ирска, Немачка, Аустрија, Швајцарска, Холандија и Шпанија, одбациле су закон о обавезној вакцинацији, па владе не приморавају родитеље да вакцинишу децу. Она јесте пожељна, али само када дође до избијања епидемије, а вакцина о којој причамо ствара само временски ограничен имунитет и то против готово искорењених болести које притом и нису претерано озбиљне.

Примера ради, када дете добије рубеоле, резултат је блага болест са мало проблема. Међутим, ако трудница оболи током прва три месеца трудноће, може родити дете са урођеним манама. С тога је очигледно опасно вакцинисати девојчицу против рубеоле. Имунитет нестане касније када је она већ одрасла особа и може на кожи да добије рубеолу. Са друге стране, вакцинација повећава шансе да трудна жена добије рубеолу од детета које је недавно вакцинисано – наводи Јовановић.

Он сматра и да је управо средство против рубеоле посебно опасна компонента ММР, јер може да изазове аутизам.

– Још је давне 1988. године британски медицински часопис „Ланцет“ објавио је истраживање где је откривено да ММР вакцина може да представља узрок аутизма. Наиме, при реакцији на ММР вакцину, тело детета производи антитела која нападају мозак и разлажу мијелин. Мијелин облаже нервна влакна и служи као изолација, па захваљујући томе нервни сигнали могу да пролазе кроз тело. Ниједно од деце која нису оболела аутизма није испољило производњу антитела, која представљају знак необичне реакције на вакцину против малих богиња – рекао је Јовановић.

С њим се слаже и доктор Бранислав Несторовић са Универзитетске дечје клинике, који каже да је питање везе аутизма и ММР вакцине деценијска дебата.

– Она се у Енглеској завршила тако што родитељи сами бирају које ће вакцине дете примити, јер је комисија Министарства здравља утврдила да постоји веза вакцине и аутизма, али није могла да установи каква је та веза. Такође, аутизам је пре обавезне вакцинације био непозната болест, односно јављао се у односу један наспрам 10.000 деце. Интересантно је да деца Амиша у САД, која се не вакцинишу, не обољевају од аутизма – истакао је Несторовић и додао да ММР и не штити од болести, јер имунитет траје око седам година, а Америка је 2013. године имала велику епидемију морбила, иако спроводи обавезну вакцинацију.

Још 2012. године суд у Италији је донео пресуду у корист породице чије је дете добило аутизам после примања ММР вакцине. Реч је о случају Валентина Боке, данас 14-годишњег дечака, који је заједно са родитељима добио пресуду против министарства здравља Италије, јер је као беба, после вакцинисања ММР-ом оболео од аутизма,

Овај случај данас служи као пример прецедентног права за више од стотину сличних случајева у овој земљи. Бока је вакцину примио са 14 месеци, 2004. године, након чега је врло брзо добио прве знакове обољења. Породици Бока држава је исплатила 174.000 евра, а адвокат који је водио случај, данас заступа родитеље друге деце.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbin.info