Србија

ЗБОГ ПРОТЕСТА УГРОЖЕНИ СВИ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ: Штрајк у Пошти блокира и пензије!

Уколико дође до потпуне блокаде, стаће платни промет, испорука и пријем пошиљки, што највише брине најстарије, који због исплата пензија зависе од „Поште Србије“.

Запослени у „Пошти Србије“ не одустају од својих захтева и најављују тоталну обуставу рада, а једино о чему се нису усагласили је датум ступања у штрајк.

Без обзира на то да ли ће врата „Поште“ остати затворена од данас, као што најављује Зоран Павловић, председник Самосталног синдиката поштанских радника, или од 20. новембра, за када су штрајк најавили синдикат Независност и Синдикат ПТТ Србије, због потпуне блокаде „Поште“ испаштаће сви грађани Србије, а највише око 450.000 пензионера којима поштари доносе пензије на врата.

„Обуставити рад“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зоран Павловић је у име Самосталног синдиката поштанских радника позвао јуче све запослене у „Пошти Србије“ да од данас потпуно обуставе рад.

– Позвали смо све запослене да у четвртак ујутру дођу на своја радна места, али да не почињу да раде, у знак солидарности са колегама који су суспендовани с посла због учествовања у протесту испред поштанских центара у Земуну и Новом Саду. Око 50 колега је суспендовано, а многи су позвани да дођу по решења о суспензији, тако да очекујемо да ће неколико стотина људи остати без посла. Зато од колега тражимо да обуставе рад док се сви суспендовани радници не врате на посао и док се не испуни наш кључни захтев, а то је смена директорке Мире Петровић, која терорише запослене, а статус в. д. директора јој је истекао 12. септембра – каже Павловић и додаје да су поштари у Новом Саду јуче одбили да уручују пошиљке у знак подршке отпуштеним колегама.

Никоме није пријатно

И Горан Лазић, председник Главног одбора Синдиката ПТТ Србије, објашњава да никоме од радника није пријатно што морају да штрајкују, али да је то једини начин да се изборе за своја права.

– Тешко ће бити избегнут генерални штрајк, велике су шансе да ће се одржати 20. новембра, а ако га будемо спровели, урадићемо то у складу са законом. Веома нам је жао што мора да дође до тога, али морамо да се боримо за своја права и плате. Најбоље би било да га нема, јер је извесно да трпе грађани, па и за само један сат штрајка, а камоли за генерални. Од јутрос се радници потписују за подршку штрајкачком одбору и већ је сада потпис дало 20 одсто запослених, а ми се надамо да ће нас подржати већина – каже Лазић.

Из синдиката Независност најавили су нове преговоре са премијерком Аном Брнабић о повећању зарада.

Уколико дође до потпуне блокаде „Поште“, стаће платни промет и испорука и пријем пошиљки, што највише брине најстарије, који због исплата пензија зависе од „Поште Србије“.

Пензионери жртве

– Око 450.000 пензионера прима пензију на руке, а ако буде генералног штрајка радника „Поште“, то се директно одражава и на Поштанску штедионицу банку, па ни пензионери који имају рачун неће моћи да подигну пензију 25. новембра, нити да приме пошту, па ћемо бити у великом белају. То значи да ће радници „Поште“ жртвовати пензионере, без обзира на то што се боре за своја права, али не би требало да то раде на рачун права пензионера – каже Василије Белобрковић, председник Градске организације пензионера Београда.

ЗАПОСЛЕНИМА 950 МИЛИОНА ДИНАРА

Влада Републике Србије је на јучерашњој седници усвојила одлуку Надзорног одбора ЈП „Пошта Србије“ о расподели добити за 2016. годину. Од укупне нето добити за прошлу годину у износу од 3,47 милијарди динара, у републички буџет биће уплаћено 2,4 милијарде, док ће се 950 милиона исплатити запосленима. То значи да ће сваки радник добити по једну своју просечну зараду.

Овакав исход је уследио након разговора премијерке Ане Брнабић, министра Милана Кркобабића, и в. д. директора „Поште Србије“ Мире Петровић, а након тога и на заједничком састанку с представницима два репрезентативна синдиката у овом јавном предузећу – Синдиката ПТТ Србије и Синдиката ПТТ Независност.

БИЋЕ ДОБИТИ!

У „Пошти Србије“ за Курир кажу да не очекују генерални штрајк, јер су најважнији захтеви репрезентативних синдиката испуњени, закључно с јучерашњим одобрењем Владе Републике Србије да се запосленима исплати зарада из добити.

– Пословодство „Поште Србије“ предузима све мере да не дође до обуставе рада због несагледивих последица пре свега по предузеће и све запослене, али и по кориснике платних, финансијских и поштанских услуга „Поште Србије“ – кажу у „Пошти“.

Извор: Kurir /  S. Slamnig-S. Tomčić