Издвајамо Србија

ЗБОГ СРБА САМ ЗАМРЗЕО НАТО! Американац Чарлс Катер (41) заволео Србију, 7 година живи у нашој земљи и…

Када сам дошао да живим у Србији, схватио сам колико је зла влада моје земље учинила вашем народу током бомбардовања. Срби су дивни и опуштени људи, за разлику од Американаца, који су сви на антидепресивима. Оженићу се Српкињом јер желим да ми деца имају најбоље гене

Американац Чарлс Катер (41) већ седам година живи у Србији и потпуно је одушевљен нашом земљом! Дошао је 2010. код нас у посету игром случаја и већ после неколико дана схватио да су му Срби много ближи по менталитету него Американци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каже да се тада, пошто су му показали последице бомбардовања 1999. године, уверио да су Срби диван народ ком су америчка влада и НАТО пакт учинили много зла. Одлучио је да се пресели у Србију и после седам година мисли да је то најбоља одлука коју је донео у животу.

Погрешна слика

Све до 2010. Чарлс је мислио да су Срби зликовци који кољу и убијају. Вођен тим ставом убацио се у једну Фејсбук групу у којој се расправљало о односима Србије и САД, и та одлука му је променила живот.

Стиди се због својих
Стидим се свог зла које су Америка и НАТО нанели Србији
Чарлс Катер

– Колеге из „Форда“, где сам у родном Илиноису радио као менаџер, показале су ми Фејсбук групу под називом „Мрзим Америку“, коју су направила два Србина. Почео сам да се свађам с њима преко Фејса и та расправа ми је отворила очи. Полако сам схватао да није све онако како нам медији у САД сервирају и да Срби нису тако лоши каквим их представљају. Са тим момцима сам почео да се дружим и позвали су ме да дођем и посетим Србију, и то сам без размишљања урадио. Тако је све и почело – присећа се Катер.

Научио све псовке

Чарлс нам је испричао и како је на веома непријатан начин научио српске псовке.

– Знам сваку псовку на српском иако их ваш језик има баш много. Ватрено крштење са вашим псовкама сам имао када сам са пријатељима из Зрењанина ишао у пицерију. Питао сам их како да наручим пицу, они су ми рекли да кажем: „Пуши ку*ац.“ То сам и урадио и човек ме је зблануто гледао десет минута – каже Картер, који добро разуме српски, али га и даље не говори најбоље.

Када је дошао у нашу земљу, није могао да верује колико је имао погрешну слику о Србима.

– Последице НАТО бомбардовања су најјача успомена која ми је остала са првог путовања у Србију 2010. године. Моји пријатељи из Зрењанина су ме одвели у Београд да видим све те срушене зграде. Када су ми рекли да су то урадили моја земља и НАТО, био сам запрепашћен. Нисам могао да верујем да неко може тако да уништи престоницу једне земље. Од рођења сам веровао да моја земља ради добре и хумане ствари, али сам схватио да је то једна велика лаж. Клинтон, Олбрајтова и Весли Кларк лагали су народ да бомбардују Србију због етничког чишћења Албанаца, а у ствари су само гледали своје пословне и стратешке интересе, јер сам касније сазнао да су улагали милионе на Косову. И због чега они нису у Хагу? Због тога што Хашки трибунал очигледно служи само да би се осуђивали Срби. Стидим се свег зла које су Америка и НАТО нанели Србији – објашњава Чарлс.

Он каже да је живот у Србији знатно лепши него у САД, јер овде људи не морају да гутају лекове да би били срећни, као што је то случај у његовој домовини.

Мунзе конза

Катер је за ових седам година у Србији живео у много градова.

– Мој први дом у Србији је био прелепи Зрењанин. Тамо сам живео десет месеци, па сам се преселио у Ниш, где сам такође провео неколико месеци. После тога сам живео у Сремској Митровици, па у Панчеву, па у звездашком крају Котежу, затим на Новој Галеници и онда у Земуну. Када сам се преселио у Мунзе конза, сви су ме питали да ли сам луд што идем тамо, пошто у том крају влада неки „земунски клан“. На крају сам се настанио у Новом Саду, који је по мени најбољи град на свету, а обишао сам их на хиљаде – испричао нам је Катер.

– У вашој земљи ми се највише свиђају људи. Ви када имате проблем, седнете на кафу или пиво, испричате своје проблеме пријатељима. У Америци није тако, људи само јуре новац и после сви пију пуне шаке антидепресива. И сам сам био „навучен“ на два таква лека све док нисам дошао у Србију – открива Чарлс, који сада ради у агенцији „Ворк енд травел груп“, која се бави разменом студената.

Обожава Српкиње

Колико је одушевљен Србијом, најбоље показује чињеница да планира да се ожени Српкињом, и то највише због добре генетике.

– Српкиње су најлепше и најзгодније жене на свету. Ако у Србији изађете у град и седнете у кафић, осам од десет девојака изгледа врхунски. Американке ни изблиза нису тако лепе, све су у облацима, готово немогуће им је прићи. Српкиње су паметне, начитане, елоквентне… Због тога сам одлучио да се оженим Српкињом и добијем дете с њом не би ли се моје породично стабло мало прочистио квалитетном српском генетиком – кроз осмех прича овај симпатични Американац.

Иако живи у Новом Саду, Катер сваког месеца по неколико пута посети Београд.

– У Београду све врви од људи, град је изузетно жив и динамичан и то ми се баш свиђа. Кад год сам у Београду, волим да прошетам Калемегданом, Скадарлијом или поред Храма Светог Саве. Опуштам се у наргила баровима, а једем у ресторанима, а волим и палачинке у киосцима брзе хране – открио нам је Катер.

Гурманска и Баја

Чарлс не крије да су српски гурманлуци и народна музика у потпуности освојили његово срце.

– Храна вам је заиста феноменална. Веровао сам да на свету не постоји ништа боље од америчког бургера, али сам онда пробао гурманску пљескавицу, која је право савршенство. За смешно мали новац добијете велику количину преукусног меса. А тек сарма и бурек… Волим и ваше ракије, највише дуњу, кајсију и крушку. Кад хоћу да изађем, на првом месту су ми ваше кафане, пошто обожавам народну музику. Саша Матић и Недељко Бајић Баја су моји идоли. Све бих дао да упознам Бају, а његова песма „Земља љубави“ ме погађа право у срце – испричао нам је Катер.

 

 

Извор: А. Ц. – Ј. М. / Информер