Србија

„ИГРАЛИ СМО СЕ РИЈАЛИТИЈА“: Поражавајуће оправдање ученика који су ЗЛОСТАВЉАЛИ другарицу и све то снимали

Снимак вршњачког насиља из Техничке школе „Милета Николић“ у Аранђеловцу, који је освануо на друштвеним мрежама, приказује тужну истину данашњице и тиче се свих нас. Деца ударају другарицу без милости, све то снимају, а како „Блиц“ сазнаје, насилници су објашњавали да је све кренуло као „играње и опонашање ријалитија“, што је у најмању руку поражавајуће.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На снимку, забележеном још 13. октобра, види се како су ученицу првог разреда Б. Н. (16) најбруталније шамарали њени вршњаци: С. В., К. В. и Д. Р. у учионици, док су други ђаци све снимали мобилним телефоном. Можда то делује као нека сцена из ријалити емисије, али се десила у школи, у стварном животу. Зашто је до тога дошло и да ли смо насилници постали због ТВ емисија или је реч о некчем другом питали смо клиничког психолога Александру Јанковић. Она за “Блиц” каже да не верује да је “играње ријалитија” разлог бруталног напада на ову девојчицу.

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Кина натерала САД да поклекне

– Разлог лежи у томе да годинама имамо процес деградације свих вредности и поплаву агресивних садржаја. Врло често људи заборављају шта се нама у релативно блиској прошлости све догађало и да су ти млади људи одрастали у време када се заправо на телевизији у реалности садржаји били толико агресивни, да су су они агресивност схватили као модел функционисања – објашњава психолог Јанковић.

Млади агресивност не сматрају као нешто ненормално, него им је то просто постала дневна рутина, каже Александра и додаје да то што су наша деца виђала и што су имала прилике да искусе само је додатна фрустрација која је, нажалост, оставила траг.

– Нарушен је породични систем, породица у неком правом смислу готово да не постоји, а комуникација је ослабљена. Померена је граница, наш праг толеранције на агресивност је постао врло висок. Све оно што би се негде, у нормалном свету, сматрало агресивношћу и неадекватним понашањем, код нас је нешто што је потпуно нормално. Ви у ствари имате непрекидан процес у коме се са агресивношћу те деце ништа не ради. Јер, чини се, код нас постоје само две варијанте – или сте насилник, или жртва, и нико не ради ништа да се то промени – сматра психолог Јанковић.

Подсетимо, на паузи између два часа у послеподневној смени Техничке школе у Аранђеловцу смењују се троје ђака у ударању девојчице сатеране уза зид. Неколико пута по глави прво би је ударила девојчица, да би је затим у шамарима одменио и један дечак. Снимак је показао како се у позадини чују смех и галама, а у једном тренутку и повици: „Је л‘ ти јасно, бре?!“

Када је нападнута девојчица покушала да се заштити рукама, наређено јој је: „Спусти руке доле!“ Чак јој и дечак који ју је претходно ударао задржава руке у крилу, док друга девојчица почиње силовито да је удара по глави.

„Нападају оне који немају капацитете да се бране“

Школски психолог Марина Надејин сматра да је у овој ситуацији реч о чистом насиљу и доказивању неколицине ученика над девојчицом коју су раније обележили као жртву.

– Немам податке, али је вероватно реч о мирној девојчици за коју су проценили да нема капацитете да се брани. Ако је раније било насиља према тој девојчици, ако сам добро разумела тврдњу оца, школа је дефинитивно заказала. До овога није смело да дође – упозорава психолог Надејин.

Забрињавајући је број деце који је учествовао у шамарању активно или пасивно (навијајући и добацујући). Ако је тачан податак да је један дечак покушао да се обрати директору, али га није нашао, поставља се питање зашто се деца нису обратила било ком од особља школе?

– У школи постоји Тим за заштиту ученика од насиља и сви његова чланови су у обавези да реагују у оваквим ситуацијама. Њихова имена треба да буду истакнута на видном месту да би ученици знали коме да се обрате у оваквим ситуацијама. Како то да им се деца нису обратила – пита се школски психолог Марина Надејин.

Школа има обавезу, наглашава она, да превентивно ради да би смањила могућност да дође до оваквих ситуација.

– Некада их је немогуће избећи, али мислим да је било и раније индикатора да се нека деца из одељења насилно понашају и поставља се питање да ли је неко реаговао. Једноставно се не дешава да је све у реду и да онда одједном оволика група деце постане екстремно насилна. Ако је насиље узело маха у том одељењу/одељењима, логично је да ни ученици који су желели нису смели да заштите другарицу из страха да ће се насиље окренути против њих. Мислим да надлежне институције чека озбиљан рад са овом групом насилне деце и њиховим родитељима – закључила је Марина Надејин.

Мајка жртве Б. Н. за један портал испричала је да је малтретирање кренуло пошто је девојчица те исте недеље дала шифру свог Фејсбук профила другарици.

Та девојчица је шифру поделила целом разреду. У њено име, каже мајка Б. Н., слате су поруке дечацима непримереног садржаја, разне сексуалне понуде, за шта су оптужили њену ћерку и напали је иако она није могла да приступи свом профилу.

Како сазнаје „Блиц“, мајка је за инцидент чула од једног ђака и одмах отишла код директора, који јој је обећао да ће се све разрешити.

Девојчица је после туче у школи дошла црвена у лицу, а наводно се пред родитељима оправдала да се посвађала са другарицом. Отац девојчице је рекао да је његова ћерка остала и без јакне, а да су јој школску торбу бацили тако да ју је једва нашла.

Драган Ранковић, директор Техничке школе, каже да је о инциденту сазнао тек 25. октобра.

– Узели смо изјаве родитеља и ученика, а полиција је урадила свој део посла. Срећа је то што девојчица није имала телесних повреда. Нисмо знали шта се догодило све док један од ученика није све испричао педагогу и показао видео-снимак. Још увек се утврђују околности, претпостављамо шта је мотив. Једино могу да кажем да је почело као нека игра која је могла да има и теже последице – каже за „Блиц“ директор Ранковић, додајући да нападнута девојчица иде нормално у школу и да није изостајала са часова.

Вишем јавном тужилаштву у Крагујевцу јуче је достављен извештај аранђеловачке полиције о инциденту.

– Више јавно тужилаштво у Крагујевцу покренуће кривични поступак према малолетним извршиоцима С. В., К. В. и Д. Р. због кривичног дела насилничко понашање извршеног на штету малолетне Б. Н. и укључиће све надлежне институције – саопштили су из Тужилаштва.

Извор: Blic.rs