Издвајамо

БАНКАРКA О КРЕДИТНОЈ ПРЕВАРИ ВЕКА: Свесно смо обмањивали клијенте! Морали смо да хвалимо кредите у швајцарцима!

Pixabay.com

Упутство надређених било је да клијентима треба напоменути како је реч о „најповољнијим“ кредитима, те да је швајцарски франак једна од најстабилнијих светских валута, чиме би се смишљено заварали да нема ризика од раста курса, испричала је службеница банке

Бивша банкарска службеница из БиХ признала је да је од надређених добила упутство да клијентима сугерише подизање кредита у швајцарским францима. Она је сугерисала подизање кредита с валутном клаузулом ЦХФ, у спорном периоду почевши од 2005. године, кад су такви токсични кредити пласирани на тржиште, обавестили су из Удружења „Франак“, из ког истичу да поседују оверено признање ове службенице банке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Упутство надређених било је да клијентима треба напоменути како је реч о „најповољнијим“ кредитима, те да је швајцарски франак једна од најстабилнијих светских валута, чиме би се смишљено заварали да нема ризика од раста курса.

Службеница је, према овом упутству, клијентима истицала да је у ЦХФ кредитима најнижа каматна стопа у односу на све остале кредите, што је био додатан разлог да се такви уговори закључују. У ту сврху службеница је потврдила да је банка свесно и с намером креирала један до два постотна бода нижу променљиву каматну стопу за ЦХФ кредите у односу на друге позајмице, како би се будући корисници довели у заблуду да узимају јефтинији кредит, саопштили су из Удружења „Франак“.

Они наводе да, према изјави банкарске службенице, клијенте нису упозоравали о могућим негативним последицама и високим ризицима кредита у швајцарским францима. Штавише, препоручивали су се такви кредити.

– Да је тако, можда најбоље сведочи чињеница да су надређени водили статистику пласмана споменутих кредита, те да су банкарске службенике који су радили на кредитима оцењивали према броју закључених кредитних уговора с валутном клаузулом ЦХФ – испричала је ова службеница банке и додала:

– Реч је о смишљеној и припремљеној превари банака како би се остварио екстрапрофит.
Из Удружења „Франак“ истичу да се, без обзира на то што је ово случај из суседне државе, ради о истој пракси у банкама које послују на подручју региона.

– То признање из круга банкарских службеника потврђује оно о чему ми у Удружењу „Франак“ годинама говоримо у јавности – реч је о смишљеној и припремљеној превари банака како би се остварио екстрапрофит. Банке су такве кредите пласирале без обзира на опасност од таквих кредита за егзистенцију корисника кредита и њихових породица.

Из поменутог удружења тврде да имају поуздана сазнања о сведочењима банкара у приватним судским процесима у Републици Хрватској, у којима они недвосмислено сведоче како нису упозоравали клијенте на разлике између валутне клаузуле евро и валутне клаузуле ЦХФ, као ни на ризике који из тога произлазе, јер нису имали никаква сазнања о тим разликама и ризицима.

– То је доказ да управе банака свесно и с намером нису научиле личне банкаре о тим ризицима и разликама, те су тако путем њих свесно и с намером доводиле своје будуће клијенте у заблуду. Удружење „Франак“ овим путем апелује на савест запослених у банкама, и молимо да нам се јаве и проговоре о упутствима и наредбама које су добијали од претпостављених. Посебно апелујемо на оне који више не раде у банкама и који изношењем истине не страхују за своја радна места и своју будућност. Следите пример службенице из суседне БиХ и помозите да истина напокон изађе на видело! – поручују из Удружења „Франак“.

Фото: Pixabay.com
Извор: Zaštitnik potrošača