Свет

КАД ХОЛИВУД УДАРИ НА ПУТИНА – нешто се опасно спрема Трампу

Фриман је спот снимио на енглеском са својим врло карактеристичним гласом који му је јако много донео. У неколико наврата је глумио и у делима на библијске теме, управо због тог гласа. Тај спот није намењен само америчком, него и глобалном тржишту, каже сценариста Димитрије Војнов.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наизглед, пропагандни испад холивудског глумца Моргана Фримана искочио је из клишеа активизма звезда „фабрике снова“. Политички активизам никад није био стран холивудским звездама, али се он у великој већини случајева односио на унутрашњополитичке проблеме.

Фриманов спот је, чини се, искорак ка геополитичким темама и изгледа жешће него слични ангажмани из времена Хладног рата. Међутим, сценариста Димитрије Војнов, Фриманов спот тумачи у унутрашњополитичком кључу.

Саговорник Спутњика подсећа да је, откад је Доналд Трамп изабран за председника САД, један од кључних аргумената његових противника био да су му Руси помогли да дође на власт. Војнов додаје да је било занимљиво гледати симпатизере Демократске странке који су претходних година били фокусирани на унутрашње проблеме и питања људских права, како у ситуацији Трамповог избора инсистирају на томе да је он марионета Кремља.

„То је један политички рефлекс који је доста својствен опозиционим симпатизерима у свим земљама, а то је проналажење тачке на којој би се могли, на неки начин, напасти политички противници управо у ономе што они представљају као своју најјачу страну. У том смислу, мислим да је промена парадигме у нападу на Трампа и његове наводне везе са Русима, мени се чини, везана и за то да се та нека тврда национална политика коју је он обећао, оспорава кроз индуковање тога да је повезан са Русијом“, каже Војнов.

Према његовим речима, други разлог зашто је Русија, генерално, антипатична у Холивуду је повезан са питањем политике људских права и права ЛГБТ заједнице, која су у врло великом фокусом америчких јавних личности.

Због тога је, смaтра Војнов, Русија једна од страних сила са којима је Америка у сукобу, а за коју у америчким либералним круговима постоје врло мале симпатије. Данас је потпуно очекивано имати неког ко је велики Трампов противник, а да је истовремено та особа и велики противник Русије, тако да је та „руска карта“ врло брзо и врло често коришћена од стране јавних личности.

„Сматрам да је, у суштини, овај спот великим делом, иако делује као да говори о међународним односима, заправо намењен притиску на Трампа. Чини ми се да је агресивност према Трампу вероватно знак да Демократска странка и део Републиканске партије покушавају да направе импичмент и да Трамп, вероватно, не дочека крај овог мандата. Наравно, сам Трамп лично ради на томе, пошто је његово председниковање до сада било јако нестабилно, као што смо имали прилику да видимо, а ти притисци се рефлектују и на догађаје у свету“, каже саговорник Спутњика.

Према његовим речима, потпуно је јасно да амерички председник због проблема код куће, посебно због оних који га лично погађају, а због доминантне позиције САД у свету, може бити извор глобалне нестабилности.

„Сетимо се случаја Била Клинтона и напада на Југославију, где не морамо нужно повезати Клинтонове са оним истрагама и могућим импичментом у случају Левински, са нападом на СРЈ, али дефинитивно можемо да кажемо да је он у том периоду био у позицији да се више бави унутрашњим, па и својим личним проблемима, него међународним. Па су то онда преузели неки други људи и то је довело до пада моћи његовог личног саветника и представника Ричарда Холбрука, а повећало моћ Медлин Олбрајт и Стејт департмента и, коначно, утицај Тонија Блера у целој тој ситуацији. Ангажман јавних личности у унутрашњим питањима САД може да има и глобалне последице које могу бити врло трагичне“, подсећа он.

Војнов подсећа да је кроз историју Холивуда било јако пуно глумаца који су имали јавне наступе у којима су или заступали или оспоравали ставове државне политике. Тако је Џон Вејн био познати антикомуниста, а у Другом светском рату је био јако ангажован у борби против нациста. С друге стране, Волт Дизни је био, уочи Другог светског рата, јако толерантан према Хитлеру.

Чувен је случај Марлона Бранда који је послао девојку из индијанског резервата да прими Оскара уместо њега.

Занимљив је и Чарлтон Хестон који је прешао цео један идеолошки спектар, најпре је био борац за људска права и марширао је са борцима за расну једнакост током шездесетих година, да би деведесетих година прошлог века постао члан Удружења америчких власника оружја и одржао милитантни говор у којем је рекао реченицу која је постала слоган тог удружења: „Оружје ми можете одузети само преко мене мртвог“.

У последње време бројне су јавне личности које су нападале Трампа на овај или онај начин, каже Војнов и подсећа на чувени говор Мерил Стрип на прошлогодишњој додели Оскара који је изазвао велике контроверзе.

Он додаје да се протеклих година свака манифестација на којој јавне личности имају прилике да говоре, посебно оне из Холивуда, претвара у малу представу, односно малу стенд-ап комедију против Трампа. За разлику од Трампа, Обама је уживао велике симпатије Холивуда, који је традиционално окренут Демократској странци.

Интересантно је да су се у периодима кад није било таквих унутрашњих тензија у Америци звезде углавном окретале ка хуманитарном раду.

Војнов истиче да су глумци увек били присутни у разним видовима пропаганде, али за разлику од филмских звезда из других земаља, иступ Моргана Фримана добио је глобалну пажњу.

„Морган Фриман је глобална звезда. Друге кинематографије, у крајњем случају, имају само локалне звезде. Фриман је спот снимио на енглеском са својим врло карактеристичним гласом који му је донео јако пуно. У неколико наврата је глумио и у делима на библијске теме, управо због тог гласа. Тај спот није намењен само америчком, него и глобалном тржишту. Друге кинематографије немају такве звезде које би могле да се обрате глобалном тржишту“, закључио је Војнов.

 

Извор: rs.sputniknews.com