Регион Србија

КИТАРОВИЋКА У ХАГУ ПОНОВИЛА УСТАШКУ МАНТРУ: Хрватска није агресор, бранила се од великосрпске агресије

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић негирала је данас да је у Хашком трибуналу у среду изречена Хрватској и хрватском народу у БиХ, јер, како тврди, Хрватка није била агресор и највише је учинила за целовитост БиХ, а хрватски народ се одупрео велискосрпској агресији.

Наводна одбрана Хрватске о великог српске агресије чији је инспиратор био, према њеним речима Слободан Милошевић је практично била лајт мотив овог обраћања хрватске председнице јавности.

– Хрватку и БиХ напала је Милошевића Србија и ЈНА, која се ставила у отворену борбу за остварење пројекта “велике Србије“. Хрватска није напала никога – рекла је Китаровић у обраћању јавности, након јучерашње пресуде којом је утврђено да је Хрватска била агресор на БиХ и учествовала у удруженом злочиначком подухвату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је рекла да Хрватска мора да призна да су неки сународници, како је рекла, починили злочине и да они за то треба да одговарају, али да је неправедно да истовремено нису кажњени српски и бошњачки злочини над Хрватима.

Хвати и Бошњаци морају се издићи изнад тога за добро оба народа – рекла је Китаровић и позвала бошњачке челнике да ова пресуда, како је рекла, не буде злупотребљена и да не погорша бошњачко-хрватске односе.

Најављујући скору посету БиХ, Китаровић је рекла да Хрватска од самог почетка подржала оснивање хашког суда имајући у виду обезбеђивање правде на подручју држава бивше југославије.

Сматра, међутим, да тај суд није остварио своју улогу јер се, како је рекла, поставио као политички арбитар, не као правосудно тело.

– Све ратне страхоте које су погодиле Хрватску и БиХ имале су своје исходиште у Слободану Милошевићу и ЈНА и та чињеница у том суду није препозната или је свесно занемарена – рекла је Китаровић и додала да се ЈНА током протеклог рата „стварила у отварења пројекта велике Србије.

На самом почетку обраћања Китаровићева је рекла да је самоубиство Слободана Праљка, који је јуче осуђен за почињени ратни злочин, дубоко у срце погодио хрватски народ“.

Извор: Tanjug