Србија

Косову прете џхадисти с Блиског Истока: Сви страхују од њиховог повратка кући, јер би могли да изведу терористичке нападе

Око 300 Косовара од 2012. године отишло је у Сирију и Ирак како би се борили на страни Исламске државе

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Косовска влада припремила је стратегију за борбу против тероризма страхујући да би Косовари који су протеклих година ратовали за интересе данас поражене радикалне групе у Ираку и Сирији, могли по повратку у домовину извести терористичке нападе.

Око 300 Косовара од 2012. године отишло је у Сирију и Ирак како би се борили на страни џихадијске групе тзв. Исламске државе (ИС) која је освајала велика подручја тих земаља и на њима проглашавала калифат уређен према строгом исламском праву.

НОВИ СВЕДОК ОТКРИО ДЕТАЉЕ ОД КОЈИХ СУ СВИ ЗАНЕМЕЛИ: Јелена се пре убиства на насипу свађала са Зорановим братом?!

Процењује се да је од тог броја 70 људи погинуло, а за остале, укључујући жене и децу, претпоставља се да су још у зонама сукоба упркос томе што је ИС поражен и протеран из готово свих подручја која је држао.

Документ „Државна стратегија против тероризма и акцијски план 2018.-2022. постављен је од петка на мрежној страници косовске владе. Потенцијалне претње „укључују нападе чланова терористичких организација које би извели страни терористички борци, неактивне ћелије, симпатизери и присталице који би били надахнути да почине насиље“, стоји у документу.

Међународне и локалне сигурносне агенције претходно су упозориле на опасност коју представљају борци повратници, а у 2015. Косово је донело закон којим борбу у иностранству проглашава кажњивим делом са запрећеном казном до 15 година затвора.

У извештају се наводи да је било „јавних позива на почињење терористичких напада на Косову и у регији“.

Тероризам је „једна од највећих претњи националној сигурности“, наводи се.

Готово 90 посто становништва муслиманске је вероисповијести на Косову који је секуларна држава. Исламистичких напада на подручју Косова није било иако је пет мушкараца с Косова оптужено за планирање напада на фудбалској утакмици у Албанији против израелских момака.

Државни адвокат рекао је да су неки од тих мушкараца били у контакту с Лавдримом Мухаџеријем, истакнутим чланом ИС-а и самопроглашеним „заповедником Албанаца у Сирији и Ираку“ од којега су примали наређења за напад. Мухаџери је наводно убијен у Сирији.

У Стратегији косовске владе коју је саставило министарство унутрашњих послова стоји да су невладине организације увезле радикални ислам с Блиског истока на Косово откако је та држава прогласила неовисност од Србије након рата 1998-1999.

 

Извор: Telegraf.rs/Hina