Регион Србија

КО О ЧЕМУ… Хрватски министар одбране: Домовински рат је био одбрамбен и победнички

Министар одбране Дамир Крстичевић изјавио је данас, поводом пет година од ослобађајуће пресуде генералима Анти Готовини и Младену Маркачу у Хашком трибуналу, да је „домовински рат био праведан, одбрамбен и победнички“, а да су хрватски генерали „часно издржали правни процес и постали симболи победничке Хрватске војске“.

На данашњи дан пре пет година Хашки суд је донео ослобађајућу пресуду за двојицу хрватских генерала, Готовину и Маркача, који су претходно првостепено осуђени на вишегодишње затворске казне за почињене ратне злочине над Србима и учешћа у војно-полицијској акцији Олуја током које је из Хрватске протерано више од 220.000 Срба, док се више од 2.000 и данас води као нестало.

Хрватски медији су иначе данас посветили велику пажњу том догађају, а посебно повратку двојице генерала из Шевенингена у Загреб, где их је на Тргу бана Јелачића дочекало више хиљада људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Крстичевић је, наиме, након седнице владе изразио задовољство што је, како је рекао, Хрватска правно победила и захвалио се генералима што су „издржали тај процес, понашали се часно и витешки те тако постали симболи побједничке хрватске војске и полиције“.

– Чекали смо тај део одлуке и срећан сам што смо пре пет година победили у правној тици за истину о домовинском рату. Толико људи, толико страсти и емоција верујем да више никада неће бити у Хрватској. Тешка је била борба, али је побидила истина. Домовински рат је темељ модерне Хрватске и њене државности. Домовински рат је био праведан, ми смо се бранили и победили – рекао је Крстичевић додајући да је у то време „осећао срећу, понос и задовољство, као и други људи који су дочекали генерале“.

Оценио је да правна борба није била лака, а у њој је, тврди, било манипулација и неистина. Подсетио је да је 2000. године са сарадницима потписао писмо ради „борбе за карактер Домовинског рата“.

– Амерички министар обране Џејмс Матис је у јулу истакао да се операција Олуја проучава у њиховим школама, те да ју је извела врхунски опремљена и обучена војска која је имала одличне политичке смернице – рекао је Крстичевић.

Упитан како би оценио допринос владе Зорана Милановића, с обзиром на то да се цели жалбени поступак одвијао у њеном мандату, Крстичевић је рекао да су “ све владе радиле на томе у континуитету, а истина је победила“.

Извор: Tanjug