Регион Свет Србија

КО СТОЈИ ИЗА УБИСТАВА: Ратко Младић осуђен за злочине ЦИА!

Фото: Јутјуб

Генерал Војске Републике Српске Ратко Младић осуђен је у Хашком трибуналу на доживотну казну затвора, а због, како тврди судија Алфонс Ори, доказаних ратних злочина почињених на територији БиХ, пре свега у Сребреници.

Ипак, како “Ало!” открива добар део убистава у логорима које се стављају Младићу на терет почињено је у организацији ЦИА-е.

Према закључку суда у Хагу Младић је осуђен за геноцид у Сребреници, прогрон, истребљење, злочин против човечности, убиство, нехумано дело присилног премештања, депортацију, терорисање и противправне нападе на цивиле, узимање талаца.

Када је реч о удруженом злочинацком подухвату који се односи на Сребреницу, трибунал је закључио да је Младић имао намеру да се босански муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дечака, као и присилним одвођењем жена, деце и старих мушкараца, и то путем почињења геоницида, прогона, истребљења, убиства и присилног премештања – рекао је судија. Судско веће је констатовало да је у више општина БиХ (Бањалука, Бијељина, Фоча, Илиџа, Нови Град, Пале, Приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Власеница) почињена депортација и присилно пресељење становништва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак како сазнаје “Ало!” добар део логора, убистава, па чак и злочине у Сребреници испланирали су агенти ЦИА уз помоћ Државне безбедности Србије.

Да су наша сазнања тачна говори у прилог и писање америчког новинара Герга Милера, добитника пулицерове награде, који је у свом тексту из 2009. године објављеном у “Лос Анђелес тајмсу”, а који преноси српски недељник “Експрес” оптужује некадашњег шефа ДБ-а Јовицу Станишића да је сарађивао са ЦИА.

Милер пише и да је Јовица Станишић, који је касније у Хагу негирао све ове тврдње, за Милошевића организовао одреде смрти, као и да је био у тесној сарадњи са Вилијамом Лофреном, агентом ЦИА. Према његовим тврдњама Станишић је Лофрену детаљно предочио како функционише Милошевићев режим, а помагао је и ЦИА-и у проналаску масовних гробница по БиХ, али и о успостављању логора и тајних база Американцима у тој земљи. Такође је, наводно, ЦИА вођена његовим плановима оформила многе логоре чије је жртве касније натоварила на леђа Србима, па и Ратку Младићу.

Даг Смит, шеф станице ЦИА у БиХ рекао је да је Станишић интезивно оговарао Милошевића: “Стално је причао како је он ужасан и покварен”.

Да је и у случају Сребреница ЦИА имала умешане прсте за “Ало!” тврди лидер СРС-а Војислав Шешељ, који каже да је до тих сазнања дошао, када је заједно са Милошевићем покушао да истражи овај случај.

– Страни фактор је био умешан у стрељања након пада Сребренице и то је дефинитивно и доказано. Немам податак да је Станишић био укључен у ту причу. А ЦИА, је наравно свуда умешана па и овде. Љубиша Беара је био главни организатор стрељања кад су заробљенике доводили на четири локације и убијали. О том страном фактору који је имао кључну улогу у свему јасно је говорио и Ибран Мустафић, некадашњи председник општине Сребреница у својој књизи коју би ваљало прочитати. Он и још неки муслиман били су присутни кад је Изетбеговић с неким разговарао о томе шта је Клинтон рекао. А он је рекао да треба направити клопку Србима да побију негде 5.000 муслимана и да то буде повод за НАТО интервенцију. Сребреница је зато изабрана – рекао нам је Шешељ.

Извор: Alo.rs