Србија

КРВНИК И РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ НЕКАДА ЈЕ БИО БЕОГРАДСКИ ПОЛИЦАЈАЦ: Погледајте Насера Орића као Слобиног телохранитеља

Ратни командант Сребренице Насер Орић, који се налази на потерници Србије због ратних злочина, своју војну каријеру почео је 1985. и 1986. године када је одслужио војни рок у специјалној јединици атомско-биолошко-хемијске одбране Југословенске народне армије. Из ЈНА је изашао са чином десетара.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Насер је бивши полицајац. Године 1988. завршио је шестомесечни курс у Земуну, а приправнички стаж је одслужио на Савском Венцу у Београду. Као припадник полицијске јединице за специјалне задатке, наставио је да похађа курсеве још две године. Године 1989, Насер је послат на Косово као припадник полицијске јединице за специјалне задатке Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Након тога се вратио у Београд.

По повратку у Београд је био телохранитељ Слободана Милошевића, а током демонстрација 9. марта 1991. је учествовао у хапшењу Вука Драшковића. Може се видети на снимку Милошевићевог говора на Газиместану 28. јуна 1989.

5. августа 1991. године, распоређен је на дужност у Станицу јавне безбедности на Илиџи, у Сарајеву. Крајем 1991. године, Насер Орић је премештен у Станицу јавне безбедности у Сребреници, а 8. априла 1992. постао је командир станице полиције у Поточарима.

17. априла 1992, у Поточарима је основана Територијална одбрана, а Насер Орић је постао њен командант. Командна зона Територијалне одбране Поточари обухватала је месне заједнице Поточари, Ликари, Чауш, Залажје и Ажлица.

https://www.youtube.com/watch?v=8DCqXWMZdz8

20. маја 1992. године, чланови Кризног штаба ТО-а Сребренице именовали су га за команданта. 27. јуна 1992, Сефер Халиловић, начелник Штаба Врховне команде Армије Републике Босне и Херцеговине званично је потврдио именовање Насера Орића за команданта Штаба ТО-а Сребреница.

Насер Орић је командовао свим јединицама потчињеним Штабу ТО-а Сребреница. У августу 1992, именовање Насера Орића на положај команданта Штаба ТО-а Сребреница потврдило је и Председништво БИХ. 3. септембра, Штаб ТО-а Сребреница преименован је у Штаб Оружаних снага Сребреница, а Насер Орић је остао на положају команданта.

Кад је 1. јула 1992. у Сребреници основано Ратно председништво, Насер Орић је постао његов члан. На ту функцију је именован у својству команданта Штаба ТО-а Сребреница.

Командне дужности Насера Орића проширене су кад је почетком новембра 1992. године именован за команданта Здружених оружаних снага подрегије Сребреница. Под његовом командом је било географско подручје које је обухватало територије неколико општина: Сребренице, Братунца, Власенице, те Зворника у источној Босни.

1. јануара 1994, све јединице под командом Насера Орића преименоване су у Команду 8. оперативне групе “Сребреница” Армије Републике Босне и Херцеговине.

Дана 12. јула 1994, Насер Орић је унапређен у чин бригадира.

https://www.youtube.com/watch?v=9bzoRaa0m3U

 

Извор: Kurir.rs