Русија Свет

Лавров Америци: Тражите изговор да уништите Северну Кореју? Само реците!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да САД треба отворено да кажу, уколико је циљ њихових провокативних акција уништење Северне Кореје, преноси ТАСС.

Наводи се да је Лавров истакао да је Вашингтон „најавио одржавање великих ненајављених вежби у децембру“.

– Изгледа да су све извели намерно како би севернокорејски вођа Ким Џонг Ун изгубио контролу и начинио нови очајнички потез. Американци морају да нам објасне шта заправо смерају. Уколико траже изговор за уништавање Северне Кореје, требало би то отворено да кажу и руководство САД требало би то да потврди. Онда бисмо ми одлучили како да одговоримо – казао је Лавров.

Ројтерс је пренео да су САД раније данас упозориле руководство Северне Кореје да ће та земља бити „потпуно уништена“ ако избије рат, након што је Пјонгјанг испалио најнапреднију ракету која може да досегне до америчког копна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли рекла је на хитно сазваној седници Савета безбедности УН тим поводом да САД никад нису желеле рат са Северном Корејом.

– Ако до рата дође, то ће бити због континуираних акција агресије какву смо виделу у уторак. А ако до рата дође, нема грешке, севернокорејски режим ће бити потпуно уништен – рекла је Хејли.

Она је истакла да су САД затражиле од Кине да обустави снабдевање Северне Кореје енергентима.

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја позвао је Пјонгјанг да обустави нуклеарне тестове, а САД и Јужну Кореју да не одржавају војне вежбе у децембру, јер би то „запалило ионако већ експлозивну ситуацију“.

Извор: Vestionline, Tanjug