Свет

ЛИТВИЊЕНКОВ ОТАЦ УДАРИО НА МИ6: „Британци су ме преварили, Путин није убио мог сина“ (ВИДЕО)

Отац покојног руског безбедносног официра, Александра Литвињенка, рекао је да је покренуо кампању против руске власти, али да се предомислио након што је Александрова удовица открила да је његов син радио за британску обавештајну службу.

Након што је његов син умро у Лондону од радиоактивног тровања полонијумом у новембру 2006. године, Волтер Литвињенко је био међу онима који су оптужили Русију за убиство Александра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, он је променио свој став након што је удовица његовог сина навела да је он радио за британску обавештајну службу.

„Да сам знао раније да је мој син радио за МИ6, не бих покушавао ништа да урадим. Мада, још увек нисам 100% сигуран да је заиста радио за њих“, рекао је Волтер у интервјуу за РТ.

Волтер је додао да су Руси имали право да га убију као издајицу ако је он заиста пребегао у британску обавештајну службу из руске безбедносне службе ФСБ.

„Раније сам био убеђен да он није био издајица, али сада више нисам сигуран“, рекао је Волтер.

Он је рекао да је његов син жртва велике шпијунске игре, али сумња да је Андреј Луговој, којег британска полиција сумњичи за убиство, умешан у његову смрт.

„ФСБ не би послао неку будалу која би просула полонијум на себе и оставила трагове посвуда. Неко је намерно оставио трагове полонијума на Луговоју. Трагови полонијума су се налазили на стадиону, на путу, па чак и у авиону. Не верујем да би Луговој могао бити таква будала да тако нешто дозволи“, рекао је он.
Волтер Литвињенко је написао мноштво чланака и дао неколико интервјуа у којима је оптужио Кремљ за разне злочине, укључујући и убиство његовог сина.

„Водио ме је бес због смрти мог сина. Био сам убеђен да га је убила руска тајна служба“, објаснио је он.

Он је рекао да се каје што је оптужио Русију и тадашњег премијера Путина за злочин.

„Била је то болест од које сам се излечио. Ја сам психијатар и знам да је за све крив необуздани бес“, рекао је он.

Језива смрт Александра Литвињенка је постала огроман скандал који је погоршао односе између Русије и Велике Британије на неколико година. Русија је одбила да изручи Луговоја за сушење у Лондону, а Велика Британија је одбила да прихвати да се Луговоју суди у Русији.

Неки западни медији су оптужили Москву да је организовала убиство Литвињенка због његових антируских ставова.

Британско правосуђе је за сада потврдило да је узрок Литвињенкове смрти било тровање полонијумом, мада је још увек непознато како се то догодило и ко је крив за то.

Након смрти његовог сина, Волтер Литвињенко се преселио у Италију са женом и децом. Овај седамдесеттрогодишњак је данас удовац који нема ни уштеђевине ни прихода и који је веома носталгичан за својим домом у Русији.

Он је рекао да је мислио да ће ризиковати животе своје породице уколико покуша да се врати у Русију. Међутим, сада мисли обрнуто.

Андреј Луговој, бизнисмен којег Скотланд Јард оптужује за убиство руског дезертера, говорио је за РТ о промени мишљења Литвињенковог оца.

„Коментари Литвињенковог оца само потврђују оно што сам ја говорио годинама, а то је да британске оптужбе не би добиле пресуду на суду“, рекао је он.

Луговој је навео како су британске тајне службе покренуле кампању с циљем „дискредитовања Русије“. Он је такође рекао да су изјаве Литвињенковог оца осрамотиле британску обавештајну заједницу.
Новинар Гуардиан-а, Нил Кларк, рекао је за РТ да је прича о Литвињенку послужила за ширење русофобије на Западу.

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

„Британски медији покривају само оне приче од којих имају неке користи, а 2006. године је главни циљ био да сви мисле како је зли тиранин Путин наредио ФСБ-у да оде у Лондон и убије Литвињенка иако нису представљени никакви докази за то“, рекао је он. „Тада је владала жестока кампања русофобије у западним медијима“.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс