Србија

НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Србији у 2018. прете снажни земљотреси

Стручњаци у Сједињеним Америчким Државама најавили да ће успоравање Земљине ротације 2018. године довести до серије разарајућих земљотреса који ће убити најмање милијарду људи

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српски научници не деле став с америчким колегама с универзитета у Колораду и Монтани, који су недавно изнели узнемирујуће податке – да ће успоравање Земљине ротације 2018. године довести до серије разарајућих земљотреса који ће убити најмање милијарду људи.

Бранко Драгичевић, заменик директора Републичког сеизмолошког завода Србије, о овом катастрофалном сценарију каже за Курир да се ниједна озбиљна сеизмолошка институција на свету не бавим таквим предвиђањима, као што су то изнели амерички научници, и да не зна на основу чега су донели такав закључак.

Лоше одржавање

Што се тиче наше земље, Драгичевић наводи да је сеизмичка опасност непромењена, а да опасност од земљотреса, према анализама, прети Копаонику, Свилајнцу, Александровцу, Краљеву, Јагодини, Крагујевцу, Лозници, Новом Пазару и Чачку, док је најнижа сеизмичка опасност у источној Србији и делу Бачке.
– Земљотреси се не могу предвидети, али на основу анализа могу се наслутити место и очекивани интензитет и магнитуде. Не може се предвидети дан кад ће се он догодити. Постоји висок ниво сеизмичке опасности на територији Србије. Реално је на овим просторима очекивати магнитуде и до 5,9 – највише шест степени Рихтерове скале, јер су се земљотреси те јачине већ дешавали. Карактеристика земљотреса је да се дешавају на местима где су се већ догодили у прошлости – објашњава Драгичевић.

Према његовим речима, какве ће последице земљотрес имати, осим од јачине, зависи и од тога да ли се догодио у руралној или градској средини, на којој дубини и удаљености објеката.
– Ако се земљотрес догоди у урбаној средини, на територији града, онда је сасвим другачије него да се догоди на пример у Мионици, у руралном делу. У највећој опасности су стари објекти, затим они који су грађени пре доношења прописа и приликом чије градње нису поштовани прописи, као и објекти који су лоше одржавани и лоше адаптирани – наводи наш саговорник.

Сеизмички ризик

Он додаје да једино на шта се може утицати јесу последице и сеизмички ризик.
– Сеизмички ризик зависи управо од рањивости објеката од отпорности и едукације становништва. Што се тиче сеизмичке опасности у Србији, она је увек иста и непромењена, сеизмичка опасност се не мења током геолошке историје – закључује Драгичевић.

Земљотрес у Краљеву

Последњи земљотрес у Србији који је однео људске животе забележен је 3. новембра 2010. у Краљеву, када су две особе погинуле, док је око 200 грађана повређено. Краљево је тада погодио земљотрес јачине 5,4 степена Рихтерове скале. У земљотресу је 800 објеката претрпело тешка оштећења, међу којима су биле школе и здравствене установе. Епицентар земљотреса је, према подацима Републичког сеизмолошког завода, био у Витановцу, на десет километара од Краљева, на дубини од два километра.

Понашање у случају земљотреса
ДАЉЕ ОД ПРОЗОРА

Ако вас потрес затекне у дому, останите у кући, јер није безбедно да излазите. Потражите заклон испод масивног намештаја попут кревета, стола или испод штокова врата. Склоните се што даље од прозора, полица и висећих елемената који могу да падну и да вас повреде. Најбоље би било да будете у чучњу, јер ћете тако спречити повреду приликом пада од губљења равнотеже. Ако сте напољу, склоните се даље од зиданих објеката и далековода. Ако сте у возилу, избегавајте мостове, тунеле, подземне пролазе и зграде, јер све то може да се сруши на вас.

 

Извор: Kurir.rs