Издвајамо Свет

НЕМА ПРОШИРЕЊА ЕУ: „Кандидати су спремни, али чланице Европске уније нису“

Pixabay.com

Наредне две године ће бити добре за проширење Европске уније, пише Виенер цајтунг, а преноси Дојче веле.

Како се наводи, тај став је заснован на чињеници да ће Унијом у 2018. години прво прредседавати Бугарска, па Аустрија и Румунија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Све три земље се залажу за улазак Западног Балкана у Европску унију. Европска комисија наредне године види нове шансе за приближавање Западног Балкана ЕУ“, пише аустријски лист Виенер цајтунг.

У тексту се додаје да ентузијазам може у себи имати и нешто узнемиравајуће.

“Слаба је корист од самог одушевљења ако се речи не претворе у дела. Са оваквим стањем је на Западном Балкану суочен комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан који је приликом недавне посете Албанији рекао да земље региона морају радити на даљим реформама и да се не смеју одмарати на ловорикама. Чињеница је да су изгледи Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине и Косова, земаља од којих неке имају статус кандидата за чланство у ЕУ – бољи него пре годину и по дана. Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је у говору пред Европским парламентом истакао европске перспективе Западног Балкана. Осим тога, чак се помиње и могући датум проширења: 2025. година. Ипак, Хан каже да балканске земље не могу само чекати. Ради се о процесу у којем земље, које теже чланству у ЕУ, својим реформским напорима морају дати допринос. Хан је у разговору са новинарима у Тирани рекао да „још није одлучено које ће прве државе бити примљене у ЕУ иако су неке већ почеле приступне преговоре”, наводи се.

Истиче се и да су земље у различитим стадијумима, када је реч о процесу приближавања ЕУ.

“Док ЕУ са Србијом и Црном Гором већ води приступне преговоре, Македонија и Албанија су добиле статус кандидата. БиХ је од тога удаљена, а Косово још удаљеније. “Наредне две године ће бити добре за проширење“, каже Хан. ЕУ у 2018. години прво председава Бугарска, касније Аустрија након које следи Румунија. Све три земље се залажу за улазак Западног Балкана у ЕУ. У мају би у Софији требало да се одржи велика конференција о тој теми, а у фебруару би Европска комисија требало да представи стратегију за Западни Балкан. Хан такође сматра да је истовремено неопходно унутар ЕУ објаснити значај проширења. Тренутно је потребно неколико година како би се превладала скепса о проширењу ЕУ која доминира пре свега код западноевропских земаља. С друге стране, земље кандидати су спремне за чланство у ЕУ, али њене чланице нису“, пише Виенер цајтунг.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Дојче веле