Србија

НОВИ ОШТРИЈИ УСЛОВИ Ево са колико година ће жене моћи да иду у пензију 2018. и још једна вест која им се НЕЋЕ ДОПАСТИ

Од 1. јануара 2018. пооштравају се услови за одлазак жена у пензију, али и за одлазак у превремену старосну пензију оба пола. У пензију жене ће моћи то да учине са 62 године и 15 година стажа, шест месеци више него што је сада. За мушкарце остаје непромењено – 65 година и 15 година стажа.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Услов за одлазак у превемену старосну пензију за припаднице женског пола подиже се на 56 година и четри месеца живота и 38 година стажа осигурања, док за припаднике мушког пола у 2018. ће бити потребно 57 година и 40 година стажа.

– У случају превремене старосне пензије, она се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање правна на старосну пензију – кажу за „Блиц“ у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање.

У 2032. години изједначавају се услови за жене и мушкарце

Године живота као услов за осигуранике жене ће се увећавати до 2032. године када ће критеријуми за жене и мушкарце бити изједначени – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Услови за превремену старосну пензију, како истичу у Фонду ПИО се подижу до 2024. године, када ће такође бити изједначени за жене и мушкарце – 60 година живота и 40 година стажа осигурања.

 

Извор: Blic.rs