Издвајамо Регион

ОПШТА ТУЧА ЦРНОГОРСКИХ И АЛБАНСКИХ ЂАКА: Хаос у Гимназији 25.мај у Тузима, ПОЛИЦИЈА СМИРИВАЛА УЧЕНИКЕ! (ВИДЕО)

Наставно веће Гимназије “25. мај” у Тузима донело је одлуку о искључењу 12 ученика из школе, док је 22 кажњено укором! Сазнајемо да је оваквој одлуци претходио сукоб у којем су учествовали ђаци албанског и црногорског одељења

Прва туча ученика десила се 17, а друга 18. октобра. Снимци оба инцидента објављени су на друштвеним мрежама и на њима се види сукоб гимназијалаца који су пратили остали ученици навијајући и снимајући.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мештани Тузи кажу да није први пут да се догоди туча ђака на националној основи и то траје још одавно. Само због мрког погледа деси се конфликт у школи, а чак има и претњи пребијањем разним палицама и оштрим предметима. Родитељи страхују за безбедност своје деце позивајући надлежне у школи, али и државу да хитно предузму адекватне мере како би се ово зло зауставило.

Директорка Милиана Дабовић каже да је све урађено у складу са прописима, водећи рачуна о интересима свих ученика и запослених у тој установи.

– Ученици који су својим непримереним и недоличним понашањем, а које се у школи неће толерисати, показали незрелост, бахатост и недостатак основне културе за будуће академске грађане, и који треба да постану носиоци друштвеног развоја и пример будућим генерацијама, сносиће одговарајуће последице – поручила је Дабовићева.

У изјави достављеној медијима Дабовићева је навела да ће управа гимназије и запослени предузети све да се такви појединачни случајеви убудуће не дешавају.

– Ученици морају бити свесни да су разумевање, толеранција и поштовање, принципи који се у школи негују и да се на њима граде међуљудски односи, као и да се неће толерисати било какво њихово непоштовање – нагласила је Дабовићева.

Она истиче да се у гимназији превентивно ради на сузбијању сваког вида насиља и да су, поред просветних радника и ученика, у то укључени и родитељи “који су веома значајан фактор у одрастању и формирању личности сваког појединца, те да од њих у великој мери зависи какав ће ко човек постати”.

Туче у Тузима су учестале, а последња масовна догодила се дан након сукоба ученика одељења који уче на матерњем језику са вршњацима који се образују на албанском језику, иако је у школи била присутна полицијска патрола. Према незваничним информацијама родитеља, један од дечака је лакше повређен у тој тучи, док је дан раније повређено четворо ђака.

РАЗЛОГ: НАСТАВНИЦА ИТАЛИЈАНСКОГ ЈЕЗИКА

Међу ученицима се спекулише да је сукоб настао због наставнице италијанског језика. Наводно су се ученици албанске националности бунили што професорка не зна албански језик, што је испровоцирало препирку и свађу са ђацима црногорске националности, која је прерасла у масовну тучу.

 

Извор: информер/вечерње новости