Православље

Осим почетка поста, данас обележавамо празник ВЕЛИКИХ МУЧЕНИКА: Изговорите посебну молитву и спасите се несреће

Испоштујте један једини обичај који се везује за данашњи дан

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска православна црква данас обележава празник светих мученика Гурија, Самона и Авива. Овај празник, који је уједно и први дан Божићног поста обележава се 15. новембра по старом, односно 28. новембра по новом календару.

Гурије и Самон су по предању били угледни грађани едески. У време једног гоњења на хришћане они се склонише ван града и живеше у посту и молитви храбрећи правоверне, који су се њима обраћали за савет.

После неког периода ухватише их и изведоше пред судију који им запрети смрћу уколико се не покоре наредби цара о томе да се клањању идолима, на шпта му они одговорише: “ако се покоримо наредби царској, пропашћемо, чак и ако нас т не убијеш.“

Прво су их мучили, а затим бацили у тамницу у којој су провели скоро три и по месеца. Након тога их осудише на смрт 322. год. за време цара Ликинија.

Касније и Авив ђакон Едески, прими муке за Господа Исуса Христа свога, и у пламену предаде дух свој Богу. Мајка његова извади из огња тело његово целосно и сахрани у гроб заједно са св. Гуријем и Самоном. Када преста гоњење, подигоше хришћани храм у част три мученика, Гурија, Самона и Авива, и положише њихове чудотворне мошти у један ковчег. Бројна чуда почела су да се дешавају у том времену.

Једно је посебно учинило да људи занеме и да се окрену веровању у Господа Бога.

Прича иде овако: Једна удовица у Едеси имаше ћерку девојку, којом се ожени један Гот војник из грчке војске. Како се та жена плашила да да своју ћерку у далеку земљу, Гот се закле на гробу света три мученика, да никакво зло неће девојци учинити него да ће је узети за закониту жену, пошто је како рече, неожењен.

У ствари он беше ожењен. А девојку коју је узео држао је као робињу док му не умре законита жена. Када се то догоди, он у договору са својом родбином са мртвом женом закопа и живу робињу.

Девојка у сузама мољаше св. мученике да је спасу. И они јој се јавише у гробу, узеше је и тренутно пренеше из Готске земље у Едесу, у своју цркву. Сутрадан, када цркву отворише, нађоше девицу крај гроба светитеља Божјих, и сазнаше о чудесном избављењу њеном.

Ову молитву треба данас изговорити:

– Чудеса светих Твојих, као стену необориву си нам даровао Христе Боже: њиховим молитвама савете злоречитих разори, оснажи силу царства, као једини Благ и Човекољубац.

За данашњи празник мало ко је чуо, нарочито јер се поклапа са почетком Божићног поста, а предање каже да би данас ваљало помолити се овим светитељима, јер се верује како они отклањају несрећу са оних на које је бачена крлетва или им једноставно „не иде у животу“.

 

Извор: Srbija Danas