Регион Србија

Откривен ДОКУМЕНТ који би могао да одреди судбину Републике Српске: У потпису – Милошевић, Изетбеговић и Караџић

Фото: Јутјуб

Потписан још давне 1993. године

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Алија Изетбеговић је пристао да Србима у БиХ поклони државу, тачније да призна у Бањалуци право на органижовање референдума на којем би се одлучивао о самосталности Републике Српске, то се говори у документу који је Изетбеговић потписао са Момиром Булатовићем, Радованом Караџићем и Слободаном Милошевићем.

НЕВЕРОВАТАН СНИМАК: Камере у болници забележиле како душа напушта тело после смрти

Откривен је тајни документ који би могао да одреди судбину Српске, а који је потписан још давне 1993. године у току рата.

– Декларација којом Српска има право на самосталност потписана је у присуству међународних посматрача Овена и Столтенберга, који су у то време објављивали функције међународних преговарача за мир у БиХ. Нажалост, никада није унета у Дејтонски споразум, и то на лични захтев Алије Изетбеговића, али то не значи да није валидна – каже извор.

Како сазнајемо, декларацију су потписали Момир Булатовић, Слободан Милошевић, Радован Караџић (у његово име документ је потписао Момчило Крајишник) и Алија Изетбеговић.

Момчило Крајишник један од потписника декларације, потврђује аутентичност документа до којег је дошао.

– Српска страна је 23. септембра 1993. године потписала ту декларацију са Алијом Изетбеговићем, потписао сам је ја у име Радована Караџића. У тој декларацији пише да после завршетка рата и потписивања мировног споразума Република Српска има право да организује референдум и определи се да ли ће остати у БиХ или не и тај документ постоји. Та декларација никад није поништена – каже Крајишник.

– Нажалост, то је остало још једно слово на папиру. Из мог искуства, а тичу се састанка са Алијом Изетбеговићем, могу да вам кажем да је Алија једино причао, друго радио, а треће мислио. Није ово први документ који јеон потписао а после га кршио или се правио луд. Нама су амерички преогварачи у Дејтону рекли да не знају шта да раде са Алијом јер с њим човек никад не зна на чему је – рекао је некадашњи премијер СРЈ Момир Булатовић, још један од потписника који је потврдио аутентичност овог документа.

Изетбеговић био присиљен на потписивање Дејтонског мировног споразума

Данијел Сервер, угледни амерички експерт за Балкан и професор на универзитету Џон Хопкинс, за шведски лист „Аxxесс“ изјавио да је Алија Изетбеговић, први председник БиХ, био присиљен на прихватање Дејтонског мировног споразума 1995. године.

– Алија Изетбеговић је у Дејтону морао да прихвати ентитет Републику Српску, који би се простирао на пола територије БиХ, у замену за обраћање да ће све избеглице и расељени моћи да се врате својим домовима – рекао је Сервер и тврди да је Изетбеговић прихватио Дејтон само зато што је био добар пријатељ и савезник са Американцима.

Милорад Додик: Овај документ ће помоћи Бањалуци

Милорад Додик, председник Републике Српске потврђује постојање декларације којом је Српска имала могућност да је још 1993. постане самостална држава.

– Знам за ту декларацију. Камо среће да је тада ушла у Дејтонски мировни споразум. Ми ћемо то добро изучити и видети какво правно дејство може имати сада – каже Додик.

На питање да ли ће бити референдума у Српској, Додик је одговорио

– Наравно да ће бити бржи. Кад год се одлучи и процени да је потребно да се одржи референдум о важним питањима за Републику Српску, за њен статус у Босни и Херцеговини или било шта друго, чак и неко регионално питање као што је улазак у НАТО.

 

Извор: Srbija Danas/Alo.rs