Србија

ОТКРИЛИ: Ово је циљ Србије

Министар трговине, туризма и комуникација Расим Љајић рекао је за РТС да Србија треба да буде незадовољна ако следеће године не буде међу првих 30 земаља на Дуинг бизнис листи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Расим Љајић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је чињеница да је Србија, у односу на земље у региону, привукла највише страних инвестиција.

„То говори о пословном окружењу које је ствара. Пре три или четири године били смо на 91. месту Дуинг бизнис листе, а сада смо на 43. Али, не треба тиме да будемо задовољни, већ треба да будемо незадовољни ако не будемо међу првих 30 наредне године“, рекао је министар.

Према његовим речима, има још много посла да се уради како бисмо отварили тај циљ.

„Мислим да постоје сви показатељи који нам дају право на ту врсту оптимизма“, напоменуо је министар трговине.

Када је реч о посети турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији, Љајић је рекао да је за разлику од претходних посета, приметно да је посета у октобру била другачија.

„Буквално сутрадан су дошле различите радне и техничке групе да се имплементира договорено. То се раније није догађало. И наши људи су ишли у Анкару“, напоменуо је министар.

Љајић истиче да су написи појединих портала, да ће Турска издвојити одређена средства за градњу ауто-пута Београд–Сарајево, још непроверени.

„Ми то не знамо. Добили смо информације да је Ердоган рекао да издвоји 500 милиона долара за инвестицију. То још проверавамо, чекамо долазак турксе Ексим банке“, истакао је Љајић.

Када је реч о таксама које су косовске власти увеле на увоз брашна из Србије, министар трговине је рекао да је Београд упутио писмо Европској комисији.

„Јасно смо рекли да њихова теза о томе да цена није конкурентна не стоји. Ми ћемо морати да уведемо противмере ако се ова одлука не повуче. Више верујем у претњу него у реакцију Цефте итд“, рекао је Љајић.

Министар је рекао да било која земља која покушава да таксама штите своје привреднике, пуца себи у ногу.

Говорећи о спекулацијама да би са београдским изборима могли да се одрже и ванредни парламентарни, Љајић је рекао да увек могу да се нађу аргументи и за одржавање и за неодржавање избора.

„Кад се одржавају изборима, имате два-три месеца пре и после да администрација ради на леру, успорен је процес ка ЕУ. Али, ако имате атмосферу у друштву и парламенту која тиме кочи процесе, онда треба“, рекао је Љајић.

Каже да он лично није присталица честих избора, али, како каже, то не значи да их неће бити.

Извор:РТС