Регион Србија

ОТРОВНЕ СТРЕЛИЦЕ Јосиповић: Србија не може у ЕУ, док не призна Косово

Односи између Србије и Хрватске данас су знатно гори него пре пар година, изјавио је бивши председник Хрватске Иво Јосиповић.

Истовремено, Јосиповић је изнео став да Србија неће моћи да постане чланица ЕУ, а да не призна независност Косова.

У интервјуу за лист „Данас“, Јосиповић је рекао да су односи између Србије и Хрватске, одређени број година након рата били очекивано лоши, али да су у време када су Борис Тадић и он били председници, направљени крупни кораци у побољшању односа, иако је остало мноштво отворених питања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данас су, како каже, ти односи знатно лошији него пре пар година, а политичари обеју држава користе сваку прилику за неко подбадање и подизање тензија.

„Медији, навијачи, коментатори разних врста, сви секундирају хушкачким политикама“, рекао је Јосиповић и додао да у обе земље постоје ретро-процеси рехабилитације и слављења поражених пронацистичких снага.

Истовремено, он сматра да Србија не може да постане чланица ЕУ, а да не призна независност Косова.

Наводи да пројекат ширења ЕУ обухвата све државе настале на подручју бивше Југославије, Албанију, Турску, па и Косово.

„Улазак Србије у ЕУ без да призна Косово, значило би да Косово никада неће бити чланица ЕУ, а таква редукција пројекта уједињене Европе највећем броју садашњих чланица ЕУ није прихватљива“, каже Јосиповић, признајући да зна да је за Србију то осетљиво питање.

„Могу само пожелети да у оквиру пројекта уједињене Европе, Србија и Косово нађу компромис и да обе државе уђу у ЕУ, што пре, то боље“, рекао је он.

Упитан да ли очекује да ће Хрватска кочити интеграције Србије у ЕУ, Јосиповић каже:

„Шта ће учинити садашња или нека будућа хрватска власт у контексту погоршаних односа, не могу прогнозирати. Ипак, верујем да ће превладати разум и да Хрватска неће кочити Србију на уласку у ЕУ.“

Упитан да прокоментарише пресуду изречену Ратку Младићу, он је навео да је пресуда очекивана и да реално осликава Младићеву улогу у рату у БиХ, али да, на жалост, злочини које је починио у Хрватској нису обухваћени пресудом.

Извор: Tanjug