Издвајамо Свет

ПЕНТАГОН ОПТУЖУЈЕ: Русија се служи „рекама лажи“, није тачно да сарађујемо са ИД у Сирији

ПЕНТАГОН је оптужио Министарство одбране Русије да шири лажне тврдње да Сједињене Државе и њихови савезници у Сирији сарађују са Исламском државом.

Портпарол штаба америчке коалиције на Блиском Истоку пуковник Рајан Дилон оценио је да су изјаве руског војног врха тачне колико и снимци напада његове авијације и да се зато служи „рекама лажи”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дилон је додао да се Руси у Сирији у последње време „суочавају са неким неуспесима, да су њихови авиони код Алепа убили 50 цивила, да сиријска армија још није ослободила Абу Кемал, а да има проблема и у Деир-ез-Зору.

Нагласио је: „Све што у последње време објављује Министарство одбране Русије изазива подозрења и не одговара стварности. Видео сам данас једно његово саопштење у којем је коришћена фотографија из видео-игре. Тврдње Москве да коалиција коју предводе САД сарађује са бојовницима Исламске државе потпуно су нетачне и лажне”.

Министарство одбране РФ објавило је ноћас реалне фотографије колоне припадника ИД која се креће према Ираку – уместо „раније грешком коришћене”.

Посебно је нагласило да је одбијање Американаца да бомбардују колону терориста који су бежали из Абу Кемала „објективни факат, регистрован у транскриптима преговора” и да је зато „добро познато америчкој страни”.

Војни врх РФ посебно је нагласио да су амерички авиони активно ометали авијацију Ваздушнбо-космичких снага Русије која је намеравала да унушти терористе који су прегруписавали снаге у околини Абу Кемала.

Шеф комисије горњег дома руског парламента за информациону политику – Алексеј Пушков – упозорио је да Сједињене Државе штите Исламску државу јер је чувају за своје задатке на неком другом месту.

Поводом изјаве Пентагона да америчке трупе неће напустити Сирију пре него што преговори у Женеви донесу резултате, Пушков је оценио:

„Матис тврди да САД имају право да буду у Сирији ради борбе са Исламском државом. Као прво: то право им нису дали ни Сирија ни Уједињене нације. А друго: САД се и не боре против ИД него је чувају за нову улогу”.

 

 

Извор: Факти.орг