Занимљивости Издвајамо

ПИСМО ИВОНЕ О ЖИВОТУ У НЕМАЧКОЈ: Имам 1.700 евра плату, за стан и рачуне дајем 1.000! Није ни овде идеално

Pixabay.com

Ивона је пореклом из БиХ, али ради у Немачкој као медицинска сестра. Приметила је да многи очекују да ће чим оду из своје земље добити одличан посао на којем неће морати пуно да раде, али ће добро зарадити.

Стога је послала отворено писмо у којем је објаснила како ствари заиста стоје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Пореклом сам из једног малог места у БиХ, у којем ни млади ни стари немају посла. Завршила сам Средњу медицинску школу и годину дана након одлучила да дођем у Немачку. Хтела сам бољи живот, а у свом месту га нисам могла имати. Споменућу само да тамо одакле сам ја најбољу перспективу имају они који имају неколико крава и продају млеко.

Била сам тужна кад сам завршавала школу јер нисам знала где ће цела моја генерација. Реч је о целој једној генерацији, а не о нас неколико који не знамо ни што ћемо ни где ћемо. Отишла сам на неколико дана код рођаке у Минхен. Наговарала ме да дођем, да ће ми пронаћи какав-такав посао, али ја нисам била сигурна”, написала је.

Од чистачице до 1.700 евра плаће

„Рођака ми је нашла посао. Заправо, више послова. Чистила сам сваки дан код различитих породица. То ми је добро дошло јер сам научила језик у само годину дана. Не савршено, али ипак. Могла сам врло добро да се споразумевам. Одлазила сам и на курс немачког језика, па је и то помогло.

Годину дана послије запослила сам се као чистачица у једној болници у Минхену. Имала сам 1.400 евра плату нето, и опет недовољно да се осамосталим. Али пронашла сам један станчић и штедела за годишњи одмор. У тој болници ради и једна наша докторка. У Минхену је позната. Кад је сазнала да сам завршилу за медицинску сестру, помогла ми је да се у тој истој болници запослим у струци.

“Ако желите радити, нећете бити без посла”

Засад имам 1.700 евра нето плату. Није то неки велик новац, али опет је почетак. Станарину и режије плаћам мало више од 1.000 евра и опет ми остане за неки пристојан живот.

Нека нико не схвати криво ово моје писмо. Нити желим њиме рећи да људи морају остајати у Хрватској и БиХ јер је овде тешко, нити желим рећи да је овде боље него у домовини.

Биће вам онако како нешто прихватите и што очекујете. Ако превише очекујете, нигде вам неће бити добро, па ни у Немачкој, којој се једино мора признати да ако желите радити било шта, нећете бити без посла”, написала је.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Курир.рс / 6yka