Издвајамо Србија

ПОСЛУЖИО ЈЕ САМО ЗА КАМПАЊУ А САДА ЋЕ СВЕ ДА МУ ВРАТЕ: Мишковић тражи враћање 11 од 12 милиона евра јемства

Фото: Јутјуб

Власник Делта холдинга затражио је од суда да му се врати 11 од 12 милиона евра положеног новца на име јемства да неће побећи током судског постука.

Он је затражио и да се одреди упис хипотеке на његовим некретнинама у висини јемства, али је Специјални суд тај захтев одбио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, одлучујући по жалби Мишковићевог браниоца, Апелациони суд у Београду је укинуо ту одлуку и наложио поновно одлучивање о захтеву Мишковића, рекла је Тањугу портпаролка тог суда Мирјана Пиљић.

“По налажењу Апелационог суда првостепени суд није дао довољно јасне, аргументоване и непротивречне разлоге у погледу оправданости даљег егзистирања мере јемства у износу од 12 милиона евра као адекватне мере за обезбеђење присуства окривљеног у овом кривичном поступку”, прецизирала је Пиљићева.

Специјални суд у Београду је 30. октобра донео решење којим је одбијен као неоснован предлог Мишковићевог браниоца од 4. октобра да суд донесе ново решење којим ће се до сада положено јемство од 12 милиона евра заменити за мањи износ, тако што ће одредити јемство од милион евра у готовини или у стављању хипотеке за износ јемства на непокретностима које су у Мишковићевом власништву.

Иначе, Специјалном суду у Београду сутра би из другог покушаја требало да почне поновљено суђење власнику “Делта холдинга”, његовом сину Марку Мишковићу и осталим оптуженима за утају пореза, као и оптуженима у случају оштећења Фабрике мазива из Крушевца.

Мирославу Мишовоћу се понавља суђење због оптужби за помагање сину да утаји порез од око 320,3 милиона динара, а због тога су оптужени и Живојин Петровић и Јадранка Бардић.

У овом процесу поново се суди и власнику Нибенс групе Милу Ђурашковићу, такође због утаје пореза, као и због сумње да је са сарадницима оштетио крушевачки ФАМ (фабрика мазива).

Ђурашковић је првооптужени у овом процесу а после следе његови сарадници, док су Мишковићи наведени у оптужници након њих.

Суђење им се понавља по налогу Апелационог суда у Београду, који је у септембру укинуо првостепену пресуду којом су Мишковићи и Ђурашковић били осуђени за пореску утају и наложио да им се суђење понови за то дело, а Ђурашковићу и његовим сарадницима и за злоупотребе са крушевачком Фабриком мазива (ФАМ).

Мишковићи и Ђурашковић као и још четири окривљена су због недостатка доказа одлуком Апелационог суда правоснажно су ослобођени оптужби за злоупотребе са путарским предузећима, због чега су били првобитно ухапшени у децембру 2012.

На поновљеном суђењу сви оптужени ће имати прилику да поново изнесу своје одбране, а суд да отклони недостатке због којих су првостепене пресуде укинуте.

Мирославу Мишковићу ће се сада поново судити за кривично дело утаја пореза извршена помагањем, односно јер је према наводима оптужнице, помогао сину Марку у утаји пореза по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузеца.

Марко Мишковић и Мило Ђурашковић се терете за утају пореза по одбитку за које је запрећена казна од 1 до 10 година затвора, а иста казна је запрећена и за помагаче.

Ђурашковић се терети и за злоупотребу положаја одговорног лица због оштећења ФАМ-а, а за исто дело су оптужени су и његови сарадници Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Боро Јелић, Бранислав Јовановић, Љиљана Костић и Срђан Филиповић.

Против Мишковића, Ђурашковића, као и још осам оптужених, кривични поступак је покренут крајем 2012. године због сумње да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра.

Тада су били ухапшени и после вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, пошто су положили вишемилионска јемства у еврима, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Одлуком Апелационог суда, “пала је” оптужница тужилаштва за организовани криминал која их је теретила да су финансијским трансакцијама извлачили новац из путарских предузећа и тако довели до њихове пропасти, односно да су их у периоду од 2005. до 2010. године оштетили за 16,95 милијарди динара, а буџет Србије за 472 милиона динара.

Случај у вези са Фабриком мазива из Крушевца покренут је 2010. године.

У том случају, сумња се да су оптужени оштетили предузеће из Крушевца за износ од око 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра) и Ђурашковићу прибавили имовинску корист у укупном износу од 1.498.289.138,43 динара (око 15 милиона евра).

С обзиром на то да је већина оптужених за путарска предузећа била и на оптужници за ФАМ, поступци су били спојени и у фебруару 2015. године је почело обједињено суђење.

Мишковићу је суђење због здравствених проблема у децембру 2015. године било раздвојено од процеса против његовог сина и осталих оптужених па су им биле изречене одвојене пресуде.

Одлуком Специјалног суда, поступак је поново спојен крајем септембра ове године.

 

 

Извор: Тањуг