Србија

Постајемо војна сила БЕЗ ПРЕМЦА: Србија од Белорусије добија С-300 и МИГОВЕ

Фото: Јутјуб

Војска Србије дефинитивно добија најсавременије наоружање

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић и председник Белорусије Александар Лукашенко у марту ће потписати уговор о куповини 4 батерије С-300 и 6 авиона “миг 29”.

Како се сазнаје, читава ствар о набавци новог наоружања за Војску Србије је завршена, а потврда договора обавиће се у марту 2018. године када ће бити и званично потписан уговор између Србије и Белорусије.

– Војска Србије дефинитивно добија најсавременије наоружање, а читава ствар са Белорусијом је завршена. Уговорена је набавка 4 батерије система С-300 и 6 борбених авиона “миг 29” што ће српску војску поставити на врх када је регион у питању – каже извор.

Он додаје да је реч о набавци чувених система С-300 и то верзије С-300 В и С-300 ПГ којима Белорусија располаже. Док је ситуација са “миговима” слична као када је у питању набавка из Русије. Што значи да ће Србија морати још додатно да их модернизује.

Модерне ситеме Минск је спреман да испоручи Србији под условима далеко повољнијим од тржишних.

Стручњаци кажу да би реализацијом аранжмана са Белорусијом, уз шест “мигова 29” из Русије, Србија постала војна сила без премца у читавом региону.

Војини аналитичар Мирослав Лазански каже да је набавка наоружања из Белорусије сјајна ствар за Србију.

– Ово је једна одлична вест! Та навака ће за нас бити од великог значаја! Када је реч о “миговима” ја сам чуо да ће то бити четири једноседа и два двоседа. Стиже нам модернизовани С300, а модернизацију ће извршити једна руска фирма. “Мигови” ће када стигну из Белорусије бити модернизовани до овог нивоа на којем ће бити ових 10 које имамо. Тенички ће тако свих 16 бити на истом нивоу модернизације. Сада ћемо имати једну пуну ескадрилу као што је имала некада бивша Југославија – каже Лазански.

Одбрана земље је кључна

Војни аналитичар Владе Радуловић каже да је важно улагати у одбрану земље.

– Окружени смо земљама које су чланице НАТО, са њима не можемо да се поредимо и такмичимо у наоружању јер нисмо равноправи, али нема дилеме да ћемо освежити наш систем одбране који је био застарео и доведен у питање – рекао је он.

 

Извор: Srbija Danas/Alo