Србија

ПОЧЕЛО ЈЕ – ШИПТАРИ У ПАНИЦИ: После Суринама још земаља повлачи признање Косова!?

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Одлука Суринама да повуче признавање Косова је важна, каже у интервјуу професор на Сент Мери Универзитету Џејмс Кер-Линдзи.

Како наводи, перцепција проглашења независности Косова унутар међународне заједнице је до сада била “једносмерна улица” – прихватали су да је Косово независно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ово је први пут да је нека земља променила одлуку и то је без било какве сумње значајно”, каже Кер-Линдзи.

Према његовим речима, тешко је рећи зашто је Суринам донео такву одлуку, али вероватно постоји више разлога.

“Део би могао да буде до лобирања Србије, земља се недавно приближила Русији, па би и то могао да буде један од разлога, а одлука би могла да буде заснована и на бригама око суверенитета”, наводи британски професор који се бави Балканом.

А да ли је могуће да неко тек тако промени одлуку?

“Писмо је чудно написано… Према међународном праву, одлука о повлачењу признавања независности није могућа. То је теза коју Косово заступа. Заправо, повлачење признавање независности и неприхватање суверенитета друге земље над том територијом није могуће. Међутим, апсолутно је могуће да земља промени став по питању суверенитета (у супротном ниједна држава никада не би могла да се споји да другом државом, јер друге земље не би могле да прихвате ту промену). У том смислу, Суринам сигурно може да бира да ли не прихвата Косово као независну и суверену државу или сматра да Србија има суверенитет над том територијом. То је оно што није разјашњено у писму. Међутим, чињеница да је писмо послато српској влади довољно сугерише о намери”.

На питање да ли би још нека земља након Суринама могла да промени одлуку Кер-Линдзи наводи да се “Србија томе нада”.

“Нисам сигуран да ли је ово почетак новог тренда или је реч о јединственом случају. Мислим да је могуће да још неки имајући у виду недавна дешавања са Каталонијом и Курдистаном одлучи да повуче признавање независности Косова”, каже британски професор.

Ипак, како наводи, уколико се то догоди очекује да ће бити реч о мало земаља.

“Вероватније је ће земље које нису признале Косово постати још одлучније у својој одлуци. Међутим, исто тако би одлука Суринама могла да утиче на оне који подржавају независност Косова да појачају своје напоре у убеђивању других да признају независност. Последњих година борба око независности Косова је била релативно тиха. Сада би поново могло да се закува”, закључује Кер-Линдзи.

Случај Суринам

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је у уторак на ванредној конференцији за новинаре објавио да је Суринам повукао одлуку о признању Косова.

“Ово показује да није све готово, као што неко говори. Нисам сигуран да ће у Приштини објавити ову вест. Ово је веома важан догађај који завређује посебну пажњу, а не да се о томе прича на неким другим догађајима“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, ова одлука није преседан, дешавало се и раније, али не често.

“У случају Косова то је било са Сао Томе и Принципе, после смене власти. Нисмо ово урадили парама – пара нема, нисмо притисцима – немамо чиме да притискамо, али морамо да истрајемо. Жао ми је што су признали Косово многи који су нам били пријатељи за време Јосипа Броза Тита, али смо се ми више бавили непријатељима“, истакао је Дачић.

Из Приштине су након тога поручили да је „Дачић шарлатан и да то није истина“.

„Повлачење признања не постоји као концепт у међународном праву. Све је то клевета, док је Дачић шарлатан“, рекао је за приштинске медије саветник министра спољних послова Косова Беџета Пацолија, Јетљир Зумберај.

Портпарол Владе Косова Арбер Влахиу нешто касније је изјавио да Приштина није добила никакав документ Суринама о наводној одлуци те државе да повуче признање Косова.

Косово је 2008. године прогласило независност, што је до сада признало нешто више од 100 земаља света. Од тада Косово је постало члан неколико међународних организација попут ММФ-а, Светске банке и ФИФА, али не и део Уједињених нација.

Међу земљама Европске уније које нису признале Косово су Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија, а када је реч о светским силама то су између осталог Русија, Кина, Бразил и Индија.

 

Извор: Слободан Маричић, Б92