Русија Свет Србија

ПОЧИЊЕ ХЛАДНИ РАТ У СРБИЈИ! Путин и Трамп шаљу двојицу најјачих дипломата на Балкан

Председници Русије и САД Владимир Владимирович Путин и Доналд Трамп шаљу двојицу својих најјачих дипломата на Балкан како би покушали да дефинитивно приволе Србију на своју страну!

Како је потврђено, заменик помоћника државног секретара САД Брајан Хојт Ји биће нови амерички амбасадор у Скопљу, док Москва за амбасадора у Београду шаље дугогодишњег Путиновог човека од поверења Александра Боцана Харченка. Ова два потеза, уверени су Информерови саговорници, јасно показују да Вашингтон и Москва крећу у одсудну политичку битку за превласт на Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима наших извора, да се у региону, али и у Србији спрема „хладни рат“, показује и чињеница да двојица дипломата ‘специјалаца’ стижу у регион готово истовремено, почетком следеће године.

– Већ дуже време у дипломатским круговима кружи прича да Хојт Ји долази у Скопље за амбасадора. Веома је необично да неко ко је догурао до високог ранга у америчкој администрацији долази у малу државу за амбасадора. Међутим, то није случајно. Македонија је главно поприште геополитичких игара, тежи се њеном увлачењу у НАТО, а преко ње се ‘напада’ и Београд – објашњава Информеров извор. Он додаје да је главна мета интересних група Србија, која једина у региону покушава да сачува неутралност, а на Западу слови за „малу Русију“.

– Наравно да велика сила каква је Русија има спреман одговор на сваки амерички потез. Отуда и идеја да искусни Харченко, кога зову ‘Путинов булдожер’, покуша да заштити интересе Русије и буде брана ширењу америчког утицаја. У оваквој ситуацији, Србија ће се наћи у незгодној позицији, буквално између две ватре, јер ће се притисци повећавати са свих страна – преноси наш саговорник.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, на другој страни, поручује да нико нема права да врши притисак на Србију.

– Светски центри моћи су се заиграли кад су помислили да је могуће прекрајати границе на Балкану. Београд ће остати присталица европских принципа и демократије, али неће жртвовати независност. Наставићемо да се боримо за будућност, да сарађујемо са суседима и покушамо да решимо све проблеме… – рекао је Дачић за московски лист „Известија“, додајући да Србија већ трпи последице зато што неће да уведе санкције Русији.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да се Србија налази у центру рата светских сила за утицај на Балкану.

– Чињеница је да и САД и Русија у регион шаљу двојицу веома искусних људи. Изгледа да желе да дефинитивно учврсте утицај. Американцима је Македонија важна, пре свега њен улазак у НАТО, како би потпуно окружили Србију. Руси, с друге стране, очекују расплет косовске теме и зато шаљу човека који је био члан Контакт групе. Ово је сигнал да им је Балкан јако битан, пре свега Србија – подвлачи Миливојевић.

Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње, наглашава да ће се преко Србије преламати туђи интереси.

– Долазак Хојта Јиа показује велико интересовање САД за регион. Македонија је кључна земља преко које желе да контролишу Балкан. С друге стране, прича о одговору Русије је преувеличана, јер Москва не делује као Америка… – закључује Деђански.

 

Извор: Informer.rs