Издвајамо Србија

ПРЕСРЕТНУТИ РАЗГОВОР СЛОБЕ И ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА ИЗ 1996. ГОДИНЕ: Ратко, не дам те Хагу!

Слободан Милошевић (фото:Јутјуб)

Председник и генерал причали о веома битним темама

Ратко Младић (Фото: Јутјуб)

Слободан Милошевић клео се Ратку Младићу да неће дозволити да генерал буде изручен Хашком трибуналу. На транскрипту пресретнутог снимка телефонског разговора Милошевића и Младића из маја 1996. године председник се јавља из Добановаца, док се за Младића не зна на којој је локацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Милошевић: Ратко, ја сам хтео да мало поразговарамо. Ја ћу да ти лепо изложим, просто и једноставно, нема ту компликованих идеја.

Младић: Ја не знам имате ли у мене поверења?

Милошевић: Чим те питам, јер да немам поверења, шта ми вреди да ми кажеш ево часна реч, ј… га. Ми смо Републику Српску направили. То је ствар чиста. Зато је потребно да се изврши процес њене легитимизације до краја, зато је потребно да и људи, ово је национални интерес наш, да и људи који су били на најодговорнијим функцијама на њеном стварању изађу из ратне хипотеке коју нама наши непријатељи успостављају. Укључујући и ово питање међународног трибунала, суђења итд. које има далекосежне циљеве. Према томе, одмах и на почетку и унапред да ти кажем не само да их из личних разлогане бих никада дозволио да неко тебе изручи трибуналу него из историјско-политичких разлога, јер би то била највећа срамота за наш народ. Зато ти, једноставно, скрећем пажњу на то, будаласто је да ти верујеш да не смеш да дођеш овамо да те неко не би ухапсио или изручио некоме.

Младић: Не, не председниче.

Милошевић: Питао си ме и онда преко телефона шта је у тајном протоколу

Младић: Добро, то јесам питао, али ово не мислим. Ово се слажем све што сте рекли.

Милошевић: Е, у таквој ситуацији ја не желим да ти и Радован Караџић, то морам да ти кажем, никакве разлике између вас не правим, мада тебе волим, а њега не волим, али њега исто не мрзим. Не мрзим га, и он се много жртвовао и трудио, не могу да кажем да није. Само што је џукац, па није неке ствари схватио, али ја између вас не правим разлике.

Младић: Не свиђа ми се то суђење никако, знате, ни од националног ни од анационалног суда.

Милошевић: Пази, пошто дође пријава она се мора размотрити.

Младић: Прво да вам кажем, ја имам снимке и ја требам, али додуше немам приступ медијима, ни на Пале ни у Београд ни у Подгорицу, нигде и боље тако.

Милошевић: Боље. Сад је боље. После неће бити проблема.

Младић: Да вам кажем. Ја сам, бре, оне цивиле спасавао. О каквој ви деци и женама говорите. Свако је дошао, и мушко, а камоли женско мало и велико, тамо где је било договорено. То је пребачено у Кладањ.

 

 

Извор: Српски телеграф / srbijadanas.com