Издвајамо Србија

ПРИЈАТЕЉИ! РУСИ И КИНЕЗИ НА СБ УН СТАЛИ УЗ СРБИЈУ: Придружила им се и БОЛИВИЈА, САД и Британија бране Шиптаре!

Руски и кинески амбасадор на седници СБ УН били су за задржавање мисије Унимка, док су представници Француске, Велике Британије и САД били за укидање

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да се Москва не слаже са „веома оптимистичним проценама“ косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навео, дијалог између Београд и Приштине је у застоју.

Небензја је упозорио да догађаји на Косову прете да уруше цео систем регионалне стабилности.

Такође је оптужио Приштину за „саботирање“ спровођења споразума о формирању Заједнице српских општина.

– Пројекат Република Косова очигледно пропада – рекао је амбасадор Русије.

Истовремено је указао на питање транзиције косовских безбедносних снага у војску Косова што је, нагласио је, у супротности са Резолуцијом 1244, према којој је КФОР једина оружана снага на Косову.

Руски амбасадор указао на проблем исламског радикализма и тероризама на Косову.

Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и разуме њену забринутост по питању Косова, рекао је представник те земље при УН и нагласио да је за Пекинг резолуција 1244 правна основа за решавање тог питања.
Он је позвао СБ УН да задржи пажњу на Косову. Истакао је да Кина подржава мандат УНМИК у постојећем формату и позвао стране у процесу решавања косовске кризе да се уздрже од запаљиве реторике.

Амбасадор Боливије истакао је да та земља поштује територијални интегритет Србије, као и рад УНМИК-а у складу са Резолуцијом 1244.
Боливија, како је додао, похваљује инијативу председника Србије Александра Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову.

Амбасадор Египта рекао је да је за Каиро дијалог најпогоднији начин за решавање отворених питања.

Заменица амбасадорке САД при УН Мишел Сисон поново је позвала на смањење мисије УНМИК-а и проређивање динамике одржавања седница о Косову.

– Унмик је одавно испунио свој мандат на Косову, нема сумње да је Мисија током помогла да Косово изгради демократске институције. УН треба да буде поносна на достигнуће и ту успешну причу – рекла је представница САД.

Ипак, додала је она, сада је време за транзицију Мисије и примену ресурса УН на критичнија питања.
САД су такође позвале СБ УН да се прореди извештај генералног секретара УН о Косову са три на шест месеци.
Сисон је позитивно оценила недавно одржане локалне изборе на Косову, као и примену договора Београда и Приштине о правосуђу.

Она је поновила да САД подржавамо потпуно учлањење Косова у међународним заједници у УН и Интерпол и позивала оне земље које нису признале Косова да то учине.

Иницијативи о проређивању седница СБ УН о Косову подржао је и представник Шведске.

– На Косову нема потребе за мировном мисијом – рекла је и представница Француске.

Будућност Косова, додала је, зависи од дијалога између Београда и Приштине, уз посредство ЕУ. Истовремено је поздравила иницијативу спрког председника Александра Вучића о покретању унуташњег дијалога о Косову, као и интеграцију спрских судија и тужилаца у правосудни систем Косова.

– Да би Косово гледало ка будућности мора да се суочи са прошлошћу – поручио је британски амбасадор у УН Мајкл Рајкрофт.
Али, како је нагласио, као што Косово мора да се суочи са прошлошћу, тако мора и УНМИК мора да се суочи са чињеницима.

– УН мора да призна да Косово није иста држава као када је стигао УНМИК – сматра Рајкрофт и додао да је време да УНМИК ради мање, а не више.

Он је поновио да се Велика Британија залаже да се седнице СБ УН о Косову одржавају ређе.
Украјински амбасадор рекао је да је потребно је наставити разговоре о томе каква би требало да буде улога УНМИК у садашњим околностима и какве су акције СБ УН потребне да би се наставио политички дијалог и изградило поверење између заједница.

Он је додао да Украјина подржава разматрање опција за смањење мисије УН на Косову.

Оценио је и да је дошло до напретка у нормализацији односа између БГ и Приштина.
Амбасадор Италије која је овог месеца председавајућа СБ УН, Себастијано Карди рекао је да је та земља спремна да разговара о прилагођавању мандата актуелној ситуацији и у договору са свим факторима, као и да је отворена за промену динамике извештавања УН о ситуацији на Косову.

Он је рекао да Италија подржава дијалог Београда и Приштине на председничком нивоу и позива обе стране да искористе ову прилику за нормализацију односа.

Такође је рекао да Италија поздравља иницијативу председника Србије Александра Вучића о покретању унутрашњег дијалога о Косову

 

Извор: Тањуг/Информер.рс