Издвајамо Свет

ПУТИН СЕ ПОИГРАВА СА САД! Милионе уплатио Твитеру и Фејсбуку, УМЕШАН И ТРАМПОВ ЗЕТ, ВАШИНГТОН ЗАНЕМЕО!

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Две руске државне институције, уско повезане са Кремљом, уложиле су значајна средства у компаније Твитер и Фејсбук посредством пословног сарадника, зета америчког председника Доналда Трампа, Џерада Кушнера, наводи данас британски Гардијан позивајући се на обелодањене „Рајске папире“ 

Нејасно је да ли је Москва видела политички интерес у финансирању деоница „Фејсбука“ и „Твитера“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гардијан подсећа да је улога Русије у истраживању друштвених мрежа ради утицања на изборе у САД 2016. важан део истраге
ФБИ и Конгреса

Руска средства су у ове друштвене мреже инвестирана преко руског технолошког магната Јурија Милнера, који има деонице и у компанији чији је сувласник Кушнер, високи саветник у Белој кући, појашњава се у тексту.

Ово откриће ће вероватно изазвати забринутост због руског утицаја на америчку политику и улогу коју су друштвене мреже имале у прошлогодишњим председничким изборима, а уз то би могло да покрене нова питања што се тиче компанија које се баве друштвеним мрежама, али и у погледу Кушнера, оцењује лондонски дневник.

Милнер каже да „Фејсбук“ и „Твитер“ нису упознати са тим да је новац дошао из ВТБ банке, која је под руском државном контролом и из финансијског огранка руске државне гасне и нафтне фирме Гаспром.

Подаци показују да је 2011. године ВТБ „Твитеру“ уплатила 191 милиона долара, док је отприлике у исто време „Гаспом инвестхолдинг“ финансирао једну сумњиву оф шор компанију, која је заузврат уложила милијарду долара у деонице „Фејсбука“, наводи Гардијан.

Све те инвестиционе трансакције контролисао је Милнер, који је 2015. уложио у нову компанију са седиштем у Њујорку, а чији су власници Кушнер и његов брат.

Милнер је, иначе, био саветник руске владе за технологију у оквиру председничке комисије којом је председавао Дмитриј Медведев, бивши председник и садашњи премијер Русије.

Сада са седиштем у „Силиконској долони“, Милнер је уложио седам милијарди долара у више од 30 онлајн компанија укључујући „Аирбнб“, „Спотифy“ и кинеске компаније „Алибаба“ и ЈД.цом.

У низу интервјуа, Милнер је рекао да финансирање „Твитера“ није ВТБ обезбедило утицај на ту друштвену мрежу, а такође је навео да не зна да је Гаспром финансијски подржао деонице „Фејсбука“.

Такође, Милнер тврди да није Кушнеров сарадник и истиче да је у Кушнерову компанију уложио новац из комерцијалних разлога, наводећи да су се срели само једном, на коктелу у САД прошле године.

У „Твитер“ и „Фејсбук“ средства је уложила Милнерова инвестициона компанија „ДСТ Глобал“, која је основана 2009, у време када је Милнер удружио снаге с руским олигархом Алишером Усмановим, сувласником фудбалског клуба „Арсенал“, који је много новца уложио у „ДСТ Глобал“.

Нејасно је да ли је Москва видела политички интерес у финансирању деоница „Фејсбука“ и „Твитера“, или је циљ инвестирања била само зарада, напомиње британски лист.

Нејасно је да ли је Москва видела политички интерес у финансирању деоница „Фејсбука“ и „Твитера“, или је циљ инвестирања била само зарада, напомиње британски лист

Истовремено, Гардијан подсећа да је улога Русије у истраживању друштвених мрежа ради утицања на изборе у САД 2016. важан део истраге ФБИ и Конгреса Александер Вершбоу, бивши амбасадор САД у Русији и у НАТО-у, каже да су руске државне институције често коришћене као „средства за Путинове омиљене политичке пројекте“.

Према његовим речима, новооткривени подаци су забрињавајући у светлу напора Москве да унесе раздор у америчку демократију и јавну дебату, наводи лондонски дневник.
– Јасно је да је постојао шири план, упркос Путиновим уверавањима у супротно – закључује бивши амерички амбасадор.

Подаци о руским инвестицијама у друштвене мреже детаљно су изнети у „Рајским папирима“, милионима процурелих документа у које је Гардијан имао увид заједно са још неким другим медијима и Међународним конзорцијумом истраживачких новинара

 

Извор: Тањуг