Издвајамо Србија

Путин уручио орден бившем председнику Србије Томиславу Николићу

Београд — Руски председник Владимир Путин уручио је Орден пријатељства бившем председнику Србије Томиславу Николићу.

Фото: Јутјуб

Путин је указ о додели Ордена пријатељства потписао 20. маја, док је Николић још био председник Србије, а Николић је орден добио за “велики лични допринос јачању стратешког партнерства и пријатељских веза између Русије и Србије”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Свако ко одликује размишља о ономе кога одликује, а свако ко је одликован размишља о томе ко га је одликовао”, навео је Николић.

Како каже, изузетно је поносан не само у своје име и у име своје породице, већ и у име свих грађана Србије што га је руски председник одликовао за пријатељство.

“Не можете ниједног грађанина Србије да убедите да не постоји вечно и трајно пријатељство између руског и српског народа, између Русије и Србије. Трудио сам се као председник да то не нарушим, да се то пријатељство подигне на виши ниво и мислим да сам у томе успео. Ово одликовање је знак да нисам много погрешио у односима према Руској федерацији као председник”, рекао је Николић.

Бивши председник Србије је навео да је он Путина 2014. одликовао највишим српским признањем – Орденом Републике Србије на великој огрлици.

Високо признање Николићу је додељено на Дан народног јединства, којим се у Русији обележавају догађаји из 1612. године, када је народ под руководством Кузме Мањина и Дмитрија Пожарског ослободио Москву од пољских освајача.

Николић се није кандидовао за други председнички мандат, а након тога ступио је на функцију председника Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином.

 

Извор: Б92