Србија

Радиоактивни облак који је запрепастио свет стигао нам је из Русије: Тамо је зрачење било 986 пута веће од дозвољеног.

Према Росгидромету, највиша концентрација је забележена у Аргајашу, селу на југу Урала, 30 километара од нуклеарног комплекса Мајак

 

Руска метеоролошка агенција Росгидромет признала је да је веома висока концентрација рутенијума-106 забележена крајем септембра у неколико подручја Русије.

Највиша концентрација на југу Урала

Према Росгидромету, највиша концентрација је забележена у Аргајашу, селу на југу Урала, 30 километара од нуклеарног комплекса Мајак, погођеног нуклеарном несрећом 1957. који данас служи као место за складиштење употребљеног нуклеарног горива.

– Радио-изотоп Ру-106 је пронађен на посматрачким станицама Аргајаш и Новогорни између 25. септембра и 1. октобра – прецизира руска агенција у саопштењу и додаје да је у Аргајашу концентрација Рутенија-106 екстремно висока и премашује 986 пута стопе забележене у месецима пре тога.

Те две станице се налазе на југу Урала, близу града Чељабинск, уз границу с Казахстаном.

Забележен у свим европским земљама

Руска агенција прецизира да је рутенијум-106 затим откривен у Татарстану, па на југу Русије, а након 29. септембра је забележен у свим европским земљама, од Италије према северу Европе.

Греенпеаце Русија је позвала Росатом, руску државну компанију која управља активностима свих предузећа нуклеарног сектора у Русији, да спроведе дубинску истрагу и објави што се догодило у Мајаку.

Радиоактивни облак протутњао и Србијом

Он је, како је саопштила Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије, изнад наше земље је био између 29. септембра и 5. октобра ове године.

Агенција је информацију о детекцији радиоактивног изотопа рутенијума-106 изнад Европе добила 3. октобра 2017. године од Институту за нуклеарне науке „Винча“, односно Лабораторије за заштиту од зрачења и заштиту животне средине „Заштита“ која на основу захтева Агенције мери садржај појединачних радионуклида у ваздуху.

– На основу обављених мерења утврђено је да је у периоду од 29. септембра до 5. октобра 2017. године на мерним местима на територији Србије детектовано у ваздуху присуство рутенијума 106. Измерене вредности кретале су се у опсегу од 54 мБq/м3 (мегабекерла по кубику) колико је измерено 2. октобра 2017. године до испод граница детекције након 5. октобра 2017. године.Ови резултати одговарали су вредностима измереним у истом периоду у другим лабораторијама у Европи. Од тада није поново детектовано присуство рутенијума-106 на територији Србије – навела је Агенција за заштиту од јонизујућег зрачења.

Додаје се да измерене вредности концентрације рутенијума-106 нису имале, нити имају утицаја на здравље становништва и животну средину у Републици Србији.

 

Фотo: Pixabay.com
Извор: Telegraf.rs