Србија

РУСИЈА И КИНА запретиле Америци због Србије

Обећање да ће наша земља добити безрезервну подршку Москве у решавању косовског питања Руси и Кинези почели су да спроводе у дело, што су и показали на седници Савета безбедности УН у Њујорку.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски амбасадор Василиј Небензја оштрим „њет“ показао је зубе Американцима, који су покушали да прогурају предлог Вљоре Читаку о повлачењу Унмика са Космета, што би практично српску покрајину и преостале Србе у њој оставило на милост и немилост Албанцима.

Урушава се систем

Предлог косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку о повлачењу Унмика здушно су подржале САД, Велика Британија и Француска, на шта је жестоко реаговао Небензја, поручивши да је било доста играња.

– Москва се не слаже да Унмик треба повући са КиМ. Дијалог између Београда и Приштине је у застоју, а догађаји на Косову прете да уруше цео систем регионалне стабилности. Пројекат „република Косово“ очигледно пропада – нагласио је руски дипломата, оптужујући Приштину да саботира формирање ЗСО.

Небензја је потом критиковао покушај формирања косовске војске, истичући да је то у „очигледном сукобу са Резолуцијом 1244“.

Кинески амбасадор при УН Лиу Ђиеји истакао је да Пекинг поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и разуме њену забринутост по питању Косова.

– За Пекинг је Резолуција 1244 правна основа за решавање тог питања. Позивамо све стране у процесу решавања косовске кризе да се уздрже од запаљиве реторике – апеловао је Ђиеји.

Претходно је заменица амбасадорке САД при УН Мишел Сисон позвала на смањење мисије Унмика и проређивање динамике одржавања седница о Косову.

– Унмик је одавно испунио свој мандат на Косову, нема сумње да је мисија помогла да Косово изгради демократске институције. УН треба да буду поносне на постигнуто и ту успешну причу – рекла је представница САД.

Чврст став

Лидер Народног слободарског покрета Мирослав Паровић оцењује да су овим наступом Руси показали зубе Америци.

– Ставили су до знања да око КиМ ствари неће ићи онако како су Американци замислили. Историја је показала да је Русија за Србију спремна да уђе и у оружане сукобе, тако да ће дипломатски рат који се води по питању КиМ јачати. Руси Американцима више неће дозволити хегемонистичку политику – каже Паровић.

Посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић мисли да је Москва показала принципијелну политику која се базира на поштовању међународног права.

– Јасно је да би НАТО снаге желеле да повлачењем Унмика препусте у потпуности Косово Албанцима, а Руси су тога свесни и то неће дозволити – наводи Ђукановић.

Спремни захтеви САД

1. Смањење и коначно повлачење мисије Унмик са КиМ

2. Проређивање динамике одржавање седница о Косову

3. Проређивање извештаја генералног секретара УН о Косову са три на шест месеци

4. Потпуно учлањење Косова у међународну заједницу, УН и Интерпол.

Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ

Руси су и досад имали чврст став по питању смањења утицаја Србије на КиМ, а ситуација у Савету безбедности показује да ће се односи између две силе и убудуће заоштравати.

Бошко Јакшић, спољнополитички аналитичар

Руска реакција је очекивана, показали су шта мисле о плану Запада да КиМ препусти властима у Приштини. И Руси и Американци су јасно показали које ставове заступају.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар

Русија и Кина још једном су демонстрирале да чврсто стоје уз Вучића и Србију и да нас истински третирају као партнере.

И ово је Москва блокирала

2015. на Генералној конференцији Унеска Русија гласала против тога да Косово уђе у ту институцију

2015. пред Саветом безбедности УН уложен вето на британску резолуцију да се у Сребреници догодио геноцид.

 

Извор: Srpski telegraf