Издвајамо Русија

Русија развија „оружје будућности“

У већини случајева оружје се већ дуже од једног столећа заснива на традиционалним научним принципима и тешкој индустрији. Сада је, међутим, напредно модерно друштво дошло до критичне тачке у којој се, захваљујући новим технологијама, припрема да направи велики корак напред. У будућим ратовима ће се користити оружје засновано на новим научним принципима. Водеће светске силе, укључујући и Русију, пуном паром прелазе на развој такве врсте оружја.

Радио-електронско оружје

Радио-електронско оружје оштећује непријатељску опрему концентрисаним и моћним енергетским ударом. Оно може да поремети системе управљања авионом и беспилотним летелицама и да снажним микроталасним ударом неутралише прецизне навођене пројектиле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По речима представника руских компанија које раде на овим пројектима, дотично оружје није научна фантастика и већ је успешно тестирано. Они тврде да у свету не постоји ништа слично. Чињеница је да је 2014. године руски авион Су-24 привремено овим оружјем онеспособио амерички војни брод „Доналд Кук“ док је шпијунирао сувише близу руске границе у Црном мору.

Оружје ће бити монтирано на руски ловачки авион шесте генерације на коме се сада ради, али ће главни задатак новог оружја бити уништавање беспилотних летелица са земље. Циљ је да се заслепе непријатељска електроника, радар и системи за навигацију. На тај начин у борби може бити стечена огромна предност, после чега се до победе може доћи другим средствима.Поред тога што ће заслепљивати авионе, тенкове и бродове, оружје ће моћи да изазове ирационални страх и панику међу непријатељским војницима. Претпоставља се да се управо то догодило у случају са „Доналдом Куком“, када су се амерички морнари, како се тврди, уплашили схвативши да је њихов брод остао без заштите и постао лак плен.

Електромагнетни топ

Електромагнетни топ је акцелератор пројектила који у будућим ратовима може постати моћно оружје. Уз садејство поља силе, акцелератор убрзава пројектил тако да овај лети брзином од 3 км у секунди, што је доста близу орбиталне брзине (7,9 км у секунди) у којој почињу да функционишу различити физички принципи. На пример, ако пластични цилиндар тежак 15 грама лети том брзином, он може да пробије алуминијумску плочу дебелу неколико центиметара. Ниједан тенковски оклоп не би могао да издржи такав хитац.

Електромагнетни топ се сада тестира у Русији. По речима научника, главни циљ је да се створе компактни моћни генератори јер је акцелератору за ефикасно функционисање потребна велика количина енергије.

Ласерско оружје

Ласерска технологија се у оружаним снагама користи пре свега за лоцирање, циљање и навигацију, али је примена у својству убојитог оружја само питање времена. Подаци о савременим истраживањима ласерског оружја у Русији су углавном државна тајна. Зна се, ипак, да руске оружане снаге раде на ласерским системима који могу бити монтирани на копнена возила, авионе и бродове.

Авиони А-60 и МиГ-35 ће бити опремљени ласерским системом за заслепљивање система за навигацију у непријатељским авионима. Такви ласери неће личити на ласере из филмова „Ратови звезда“, рекао је војни експерт Дмитриј Дрозденко за радио „Спутник“. Да би се произвело довољно енергије за комплетно уништавање целог авиона потребан је огроман генератор и много енергије. Такав апарат би морао имати велике габарите и једноставно не би могао бити монтиран на авион, додао је експерт.У Совјетском Савезу су за време Хладног рата вршена истраживања убојитог ласерског оружја. На пример, за космонауте је конструисан ласерски пиштољ, али он није коришћен у оружаним снагама јер није могао да нанесе озбиљнију штету.

Па ипак, технологије приказане у трилогији Џорџа Лукаса нису више чиста научна фантастика. САД тестирају системе који ласерским зрацима уништавају непријатељске циљеве. Оружје под називом Area Defense Anti-Munitions (ADAM) на коме ради фабрика „Lockheed Martin“ може да ликвидира непријатељске ракете, беспилотне летелице и мање чамце на малом растојању. Што се тиче Русије, јавности нису доступни било какви подаци на сличне теме.

Акустичко оружје

Акустичко оружје користи звук и изазива страх, панику и терор међу непријатељским војницима. Могу бити повређени чак и унутрашњи људски органи, што може проузроковати смрт. Информација о проучавању овог оружја држи се у тајности, али се зна да САД и Русија покушавају да га направе. На пример, обе земље су успеле да направе акустичке метке али расипање снаге звучних таласа смањује ефикасност и штету коју ови таласи могу изазвати, тако да се они могу користити само на кратком растојању.

Други проблем у вези са акустичким оружјем је стварање фокусираног звучног или ултразвучног „зрака“ усмереног на непријатеља. Ако се такав зрак не створи онда би оружје услед расипања звука могло нанети штету сопственим војницима.

У данашње време акустичко оружје углавном користи америчка полиција за време протеста. Такво оружје је, на пример, далекометни акустични уређај (Long Range Acoustic Device, LRAD). За оружане снаге оно није практично јер троши доста енергије и ефикасно је на малом растојању.У сваком случају, у војној доктрини Руске Федерације 2010. године је донета одлука о коришћењу акустичког оружја у будућим ратовима, тако да ће истраживања у овој области бити настављена.

 

 

Извор: rs.rbth.com