Русија

Руси направили одело отпорно на пламен и експлозије (ВИДЕО)

Руски произвођач тактичке опреме ЦНИИточмаш (Централни научно-истраживачки институт за прецизно машинство) недавно је приказао свој нови производ – борбени комбинезон који у потпуности штити од експлозије и пламена.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За ту прилику, каскадерка Викторија Колесникова, одевена у комбинезон, прошетала је кроз симулцију бојног, на коме су експлодирале мине и ширио се пламен.

ПУШКОВ ЗАЛЕДИО АМЕРИКАНЦЕ: 20.000 мировњака у Донбасу? Заборавите!

И поред тога, Викторија је прошла без огреботине, а једина последица коју је искусила било је неколико мрља од чађи на њеном лицу.

Она је, после свог ватреног крштења, новинарима изјавила да је осећај када се налазите унутар ватрене стихије потпуно невероватан.

Сергеј Титов, задужен за развојне програме у ЦНИИточмаш-у, каже да Колесникова демонстрирала могућности напредне арамидне тканине, која је у стању да издржи кинетичке ударе и дејство пламена.

На садашњем нивоу развоја, материјал и дизајн одела способни су да се „изборе“ са мецима и шрапнелим, али се још увек ради на отпорности на пламен, како би одело могло да издржи 30, уместо садашњих 15, секунди континуираног излагања пламену.

У ЦНИИточмаш се надају да ће до 2020. године имати коначни производ, који ће званично моћи да постне дао програма модернизације руске војске „Ратник“.

Извор: Vestionline.com