Свет Србија

Руси тврде: После Каталоније, Брисел мора да избаци признање Косова као услов Србији за ЕУ!

Pixabay.com

Учестале изјаве из Приштине последњих месеци о потреби да у преговорима Београда и Приштине узму учешће и предстваници САД указује да су косовски Албанци свесни све снажнијег положаја Србије, каже за Информер.рс Виктор Колбановски, директор Балканског центра за међународну сарадњу и члан Путинове Јединствене Русије

 

– Из страха да ће изгубити незаконито стечен статус и територију, косовски Албанци се труде да добију директну подршку америчких покровитеља, који су својевремено водили НАТО агресију против Југославије. За њихов страх постоје добри разлози – каже Колбановски и додаје:

– Прво, након референдума у Каталонији, ЕУ, укључујући и Европску комисију, отворено су изразили своју подршку територијалном интегритету Шпаније, али нелегално отцепљење Косова од Србије ни на који начин није разматрано. Међутим, отворено лицемерје на делу европске бирократије уноси сумњу у изгледе за нормализацију односа Београда и Приштине и процес преговора за која је преузела одговорност Бриселским споразумом од 19. априла 2013. године. Штавише, двоструки стандарди које ЕУ показује у вези са питањем Косова имају добре политичке дивиденде за саму Србију. Након „каталонског преседана“ Београд има све законске и моралне основе да тражи од ЕУ да изузме признавање Косова као један од главних и неопходних услова за приступање ЕУ. По овом питању, Србија у самој ЕУ има најмање пет савезничких земаља које нису признале Косово, од којих је прва сада Краљевина Шпанија.

Друго, Београд води доследну политику војне неутралности, не приклања се анти-руским санкцијама, развија стратешко партнерство с Русијом, уз јачање српске економије и одбрамбених потенцијала земље и јачање политичког система, тако да Србија постаје кључни регионални играч и важан фактор у европским и међународним пословима, објашњава Колбановски.

– С једне стране, руководство Србије је било приморано да слуша захтеве и то у крајње недипломатском облику помоћника заменика америчког државног секретара Хојта Јиа да „престане да седи на две столице“ и балансира између Русије и Запада. Али у Београду су иза затворених врата одржане две рунде разговора између помоћника председника Руске федерације Владислава Суркова и специјалног представника америчке администрације за Украјину Курта Волкера, који треба да реше ситуацију у Донбасу. Србија, као активни међународни играч, сада постаје атрактивна платформа за решавање проблема у случајевима када су други канали и формати изгубили актуелност – наглашава Колбановски.

Треће, сматра Колбановски, активно учешће српских представника у привременим институцијама самопроглашеног Косова имало је позитиван ефекат. Партија Српска листа, коју предводи Горан Ракић, захваљујући изузетном резултату оствареном на парламентарним и локалним изборима 2017. године и партнерском учешћу у владајућој коалицији самопроглашеног Косова, сада може блокирати сваку одлуку против Србије и српских националних интереса.

– Сви ови фактори указују на стварање предуслова за почетак нове фазе косовског питања. Цео период између трагедије 1999. и драме из 2008. године, међународно право, морал и људска истина, које су биле на српској страни, биле су потиснуте у корист интереса Запада. Али на крају се изменила глобална равнотежа снага и Косово је из српске трагедије претворило у Пандорину кутију за целу Европу. Шта да се учини како би се спречили нови крвави сукоби на косовској земљи? Сада је ово реторично питање посебно акутно у Београду. По питању проширења учесника преговора о Косову, мислим да се сценарио о учешћу руске стране може посматрати и као могући сценарио враћања преговора у оргинилани формат УН, где је заједно са Русијом стални члан Савета безбедности и Кина која не признаје Косово – каже наш саговорник.

Верујем, закључује Колбановски, да је председник Србије Александар Вучић као искусни политички стратег добро упознат са могућностима и савременим предностима које Србија има у овом или другим сценаријима. Али, још је важније, по мом мишљењу, да Александар Вучић као шеф државе, сада има прилику да независно одлучује у интересу Србије и српског народа, не подлежући притисцима представника страних држава који су много година наметали српском руководству своје одлуке.

 

Извор: Informer.rs