Свет Србија

САДА ЈЕ И ЗВАНИЧНО ПОТВРЂЕНО ко Србији чува леђа

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Суринам је повукао признање Косова, а српски министар спољних послова Ивица Дачић саопштио је да се то догодило после дуготрајног рада и многих разговора. Притом је изостављена чињеница да се Суринам све ближе повезује с Русијом и Кином, а да је Дачић одлуку о повлачењу признања, прву до сада, добио док је министарка спољних послова те латиноамеричке земље Илдиз Полак Бејгл боравила у Москви.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суринам је два пута већи од Србије и има само пола милиона становника. Привреда земље умногоме зависи од од руде боксита. Америчка компанија Алко, која је имала право на ископавања, недавно је обуставила производњу на комплексу Суралко због исцрпених резерви. Притом су Американци задржали власништво над хидроелектраном Афобака.

НОВА ШАМАРЧИНА АМЕРИЦИ! ПУТИН ПРОТЕРАО САД И ИЗ СРЕДЊЕ АЗИЈЕ: Са Ираном и Индијом гради нови гасовод!

Туристи стижу без виза

Суринам живи још и од налазишта нафте, али су морске бушотине у рукама западних компанија од 2005. године. Ту су још дрвна индустрија, банане, пиринач…

Пре две године изненада су почели да отопљавају односи Суринама с Русијом и Кином, од које су после званичних посета Пекингу, преузете хибридне сорте пиринча. А онда су поведени преговори о сарадњи с Русијом, иако је размена међу тим земљама до овог тренутка мизерна.

Русија је испунила главну жељу Суринама – увођење безвизног режима. Суринам има дугу и неизграђену обалу на Атлантику која чека инвеститоре и туристе. Такође је предвиђена војно-техничка сарадња и остаје да се види докле ће то да иде и о којим количинама је реч. Такође и сарадња у енергетском сектору, јер Руси желе да учествују у експлоатацији нафте широм света, а у Суринаму нису задовољни монополом западних компанија. Вероватно је реч и о изградњи хидроелектрана с обзиром на велики водни ресурс Суринама, а једна руска фирма већ се дала у изградњу миниелектрана.

Космички договор

Све то доноси нове технологије, а очекује се и да Русија отвори амбасаду у Суринаму, јер је тамо тренутно заступљена из Бразила.Суринам је такође пристао да постане предлагач резолуције о неразмештању наоружања у космосу коју на иницијативу Русије сваке године прихвата Генерална скупштина УН. То је је за Русију увек веома важно питање. А у случају Суринама и с обзиром да се у суседној Француској Гвајани (једина територија ЕУ у Јужној Америци) налази космодром Куру, који користе Француска, Европска и приватна космичка агенција Аријана.Осим могућности зараде у ширења утицаја, Русија је примила још један знак пријатељства. Суринам је повукао признање Косова, у чему је према Дачићевим речима учествовала и српска дипломатија.

Прва љубав

Парламент Суринама је јула 2010. за председника изабрао бившег војног диктатора Деси Бутерсеа који је у младости сарађивао с Кубом, Венецуелом и Никарагвом, па је чак и национализовао индустрију. После америчке интервенције у Панами 1989. и све очитијег слабљења Совјетског савеза промењен је курс земље. Последњих година Бутерсе се враћа старим љубавима, о чему је сведочила и посета председника Венецуеле Николаса Мадура, наследника социјалисте Уга Чавеза.

Календар преокрета

– 10. октобар: Руска Дума ратификује споразум са Суринамом, чиме се ствара оквир за конкретне уговоре.
– 15. октобар: Делегација руских бизнисмена отпутовала у Суринам.
– 27. октобар: Суринам доноси одлуку о повлачењу признања Косова.
– 29. октобар: Министарка спољних послова Илдиз Полак Бејгле стиже у тродневну посету код Сергеја Лаврова.
– 30. октобар: Ивица Дачић објављује да је током ноћи примио ноту о повлачењу признања.

 

Извор: Vestionline.com