Издвајамо Свет

САД ОПАСНО ПРОВОЦИРАЈУ КИМА: Пентагон почиње маневре поред Северне Кореје уз учешће три носача авиона

Фото: Јутјуб

БЕЛА кућа и Пентагон почињу операцију застрашивања Северне Кореје. Потрајаће од 11-ог до 14-ог новембра.

Цела та четири дана у територијалним водама Јужне Кореје трајаће маневри у којима ће учествовати одједном три америчка носача авиона са свим пратећим ратним бродовима. Плус јужнокорејска ратна морнарица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Команда америчке Седме флоте, која се налази у јапанском граду Јокосуке, објавила је да у маневрима учествовати носачи авиона Nimitz, Theodore Roosevelt и Ronald Reagan. А да ће њихов формални задатак бити” увежбавање напада са истовременим учешћем неколико група бродова око носача авиона”.

„Усавршаваће” се пртотивваздушна одбрана, са одбрамбеним дејствима палубне авијације.

Јужна Кореја је маневре укључила своја два разарача, од којих су два опремљена америчким противракетним системима Aegis. Плус још – четири фрегате.

Командант америчке Пацифичке флоте – адмирал Скот Свифт – поводом маневара је рекао:

„Операције у којима учествује неколико ударних група бродова веома су сложене. Независно од тога, ови маневри потврђују способност и одлучност Пацифичке флоте САД да одржава безбедност и стабилност у региону”.

У функцији вршења притиска на Пјонгјанг је и присуство на америчком пацифичком острву Гуам стратешких бомбардера B-52, B-2 и B-1.

Американци ће на овим маневрима – први пут за протеклих 10 година – имати око 20.000 војника (морнара) и стотине авиона и хеликоптера.

Неки експерти сматрају да су маневри и „својеврсна порука Кини”.

 

 

Извор: Факти.орг