Издвајамо Русија

Сва брутална моћ руских ракетних и артиљеријских јединица у једном видео-снимку

Министарство одбране РФ поставило је на својим званичним налозима на интернету видео-снимак који приказује савремено ракетно и артиљеријско наоружање.

Видео-клип је објављен поводом Дана ракетних трупа и артиљерије који се данас обележава, преноси портал rg.ru. У коментару уз видео истиче се да је Дан артиљерије уведен указом Президијума Врховног Совјета СССР-а од 21. октобра 1944. године, а 1964. године је овај празнични датум добио назив Дан ракетних трупа и артиљерије.

Није случајно изабран баш 19. новембар. Тога дана 1942. године артиљерија Југозападног и Донског фронта нанела је моћним артиљеријским нападом тешке губитке непријатељу и пореметила читав систем његове одбране, што је омогућило совјетским трупама да крену у контраофанзиву која се завршила опкољавањем и сломом непријатеља код Стаљинграда.

Савремене ракетно-артиљеријске трупе се опремају најновијим наоружањем. Многи руски борбени системи немају премца у свету.

Артиљеријске и реактивне јединице добијају модернизоване самоходне хаубице „Мста-СМ“ калибра 152 мм и системе плотунске ватре „Торнадо-Г“, који аутоматски наводе пројектиле на циљ.

Противтенковске јединице добијају нови тенковски ракетни комплекс „Хризантема-С“. Он се примењује у свим климатским условима. Када је смањена видљивост може да уништава непријатеља противтенковским ракетама које пробијају оклоп свих савремених тенкова.

Наставља се модернизација наоружања ракетних јединица копнених трупа – уместо ракетног система „Точка-У“ уводи се „Искандер-М“. У овом тренутку преко 80% ракетних јединица у свом арсеналу већ поседује најновије ракетне системе „Искандер-М“.

 

 

Извор: rs.rbth.com