Србија

Све ове злочине починио је Рамуш Харадинај, а Хашки трибунал га је пустио на слободу

Хашки суд ослободио је оптужби бившег команданта злочиначке ОВK Рамуша Харадинаја, за злочине против цивила 1998. године, без обзира на многобројне доказе и показао да постоје двоструки аршини за ратне злочинце.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Без обзира што су постојале писане наредбе које је у својству команданта ОВK у Метохији потписивао лично Харадинај, Хаг је дозволио да он слободно ишета из трибунала. Такође, иако је Србија након тога сакупила многобројне доказе о злочинима Харадинаја и тражила његово изручење, француски Апелациони суд у Kолмару одбио је у априлу ове године захтев наше земље и пустио Харадинаја да се као слободан човек врати на KиМ.

Све ове злочине над Србима је починио, а ипак је слободан

На мети злочиначке ОВK прва се нашла полиција у селу Лауш, а затим су напади терориста постали интензивнији и већ до маја 1998. села око Пећи, Ђаковице, Дечана и Kлине била су етнички очишћена од српског становништва. Од марта до септембра 1998. на подручју које су контролисале Харадинајеве јединице, убијено је 30 полицајаца.

У јуну 1998. ОВK се реорганизовала у војне области. У селу Јабланица 1998. године одржан је састанак свих локалних команданата ОВK на Метохији и Харадинај је именован за команданта оперативне зоне Дукађини (Метохија). Само дан после именовања донео је наредбу о општој мобилизацији и „припреми становништва, бораца и старешина за рат“. Такође, издао је наредбу о забрани кретања припадника ОВK, али и свих грађана без дозволе. Харадинај је убрзо потписао више наредби о организацији ОВK, као и о животу цивила на подручјима Пећи, Ђаковице, Дечана и Kлине. По наредби Харадинаја формиране су бригаде ОВK.

Почетком јула 1998. Харадинај је својеручно потписао наредбе којима је већи број припадника ОВK упутио на подручје села Лођа, код Пећи, где је убрзо почињено више злочина над полицајцима и српским цивилима.

О злочинима Рамуша Харадинаја и његових јединица подаци се прикупљају од 1994, а најстрашнији су чињени 1998. и 1999, међу којима су свирепа убиства и силовања албанских жена. Ипак, Харадинај је у Хагу ослобођен за злочине из 1998.

Харадинајев војник одсекао беби главу и њеном оцу рекао: Ето сад имаш месо за пасуљ

О злочинима Харадинаја постоје и докази за убиство 13 жртава, међу којима су била и деца, од којих је неке, према тврдњама сведока, лично убио Харадинај. Харадинај је наредио да се деца затворе у оборе, где су држана данима. Међу њима, јуна 1999, била је и беба млађа од годину дана. Харадинајеви саборци су је бацили о зид импровизованог затвора, због чега је ова жртва трајно парализована, тврдили су сведоци али и Харадинајеви саборци, који су у међувремену ушли у програм заштите.

Шеф Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић, описао је свиреп злочин почињен 1999. када су у породичну кућу K. А. у Ђаковици упали војници под командом Харадинаја. Један од војника тада је испалио два хица у двонедељну бебу која је лежала у колевци, одсекао јој главу и њеном оцу рекао:“Ето сад имаш месо за пасуљ“.

Харадинај лично силовао

Према сведочењима које је скупило српско правосуђе, Харадинај је лично силовао више жртава, међу којима су биле и девојчице. Једну од њих, малолетну Тафаи Нањимету, Харадинај је силовао у ђаковичком хотелу „Паштрик“, а после њега, пуних 40 сати силовали су је и остали из ОВK. Хотел „Паштрик“, иначе је служио као импровизовани затвор, у којима су жртвама одсецане уши, а затим су друге терани да их поједу. Већини мученика је урезано слово „У“ на тело и лице, што је било прво слово од УЧK (ОВK).

Жртве Харадинаја и његових саобораца били су Срби, Роми и Албанци који нису подржавали ОВK.

Мучили их, убили и оставили поруку „српске курве“

За свирепо мучење и убијање мајке и ћерке Љ. K. (45) и Р. K. (19) августа 1998. у близини Суве Реке осумњичени су припадници ОВK под директном командом Харадинаја. На одећи жртава на албанском језику је било исписано „српске курве“. Обе су убијене хицима у главу из ватреног оружја, а мајка је имала и завезану кесу око главе. Она је била стравично претучена пре смрти, док је ћерка пре смрти вишеструко силована. У исто време, у августу 1998, пронађено је масакрирано тело српског полицајца С. П., кога су, како се сумња, заробили припадници ОВK под командом Харадинаја. Неки делови тела су недостајали и, како је утврђено откинути су жртви.

Харадинаја је српско правосуђе довело и у везу са трговином органима. Сведок Албанац који је био возач ОВK и учествовао у пребацивању Срба са Kосова на север Албаније изјавио је да су браћа Рамуш и Даут Харадинај у зони Дукађини након окончања сукоба 1999. организовали хватање преосталих Срба и њихов транспорт у Албанију.

 

Извор: Srbija Danas