Издвајамо Србија

СВЕ ТАЈНЕ ПОРУКЕ РАТКА МЛАДИЋА: Сви су приметили детаљ на реверу, али ево какву је кравату носио на пресуди!

Ратко Младић осуђен је на доживотну казну пред Хашким трибуналом, али о детаљима које је тај дан носио и даље се прича.
Наиме, младић је на изрицању пресуде носио кравату на којој је ћирилицом било исписано КПРФ – скраћеница Комунистичке партије Руске Федерације и комунистичким симболом – српом и чекићем.

Комунистичка партија Руске Федерације је политичка партија у Русији која је изникла из бивше КПСС и КП РСФСР. Заснована је на идеологији марксизма-лењинизма за свој политички циљ истакла је борбу за успостављање социјалистичког друштвеног поретка на принципима друштвене својине и колективизма.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је била упечатљиве црвене боје, која је такође њихов симбол.

На реверу је имао значку Наталијина рамонда, познату и као „цвет феникс“, којим се у Србији обележава Дан примирја.

У јавности се Наталијина рамонда описивала као „цвет феникс“ који може да оживи чак и када се потпуно осуши, па залије – „као што је из пепела васкрсла и српска војска у Првом светском рату“.

Наталијина рамонда (Рамонда натхалие) необичан је цвет изузетне лепоте, а његова симболика важна је Србе из неколико разлога. Овај цвет познат је и као цвет феникс јер и кад увене и потпуно се осуши може да оживи ако се и мало залије.

Стога живот овог необичног цвета има изузетну симболику у вези са Великим ратом и српском војском у њему – војском која је дословно васкрсла и иако измучена показала своју моћ и храброст у Великом рату.

Рамонду је први класификовао чувени природњак Јосиф Панчић 1874. године. Дао јој је име српска рамонда (Рамонда сербица). Биљка је прво уочио на Ртњу, а потом и у околини Ниша. Наш народ их зове и колачићи, а неодољиво подсећају на љубичице. Јаке су и издрљиве, преживеле су и ледено доба и опстале до дан-данас – расте на истоку Србије и на Кајмакчалану у Грчкој, чији је највиши врх Свети Илија, а на ком је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе уочи пробој Солунског фронта у Великом рату.
 

 

Извор: Курир.рс